10 dagar på svaj södra Ibiza

Det var en härlig känsla att äntligen få kasta loss efter 2 månader i hamn! Samtidigt vemodigt att lämna våra svenska och danska vänner efter tiden tillsammans, men alla har nu myror i brallan att komma vidare!

Vår nya frihet att få segla 12 sjömil från vår sk. ”hemmahamn” har varit fantastisk. Även om vi knappt seglat utan mest rört oss mellan vikarna på sydöstra och sydvästra sidan av Ibiza så har det varit sagolikt! En timme hit, en timme dit..Cala Llonga har blivit lite favorit för det är en smal och lång vik in mellan höga berg på sydöstra sidan. Här har vi gjort fina vandringar i bergen och uppe på bergskammarna.

Salines, på sydvästra sidan, ligger precis där det är som närmast till Formentera och tillhör samma naturreservat. Man kan ana att öarna för miljoner år sedan faktiskt suttit ihop här. Här finns en gammal saltindustri, där fenicerna redan för flera tusen år sedan arbetade med saltframtagning och handel av salt.

Den vita långa stranden är ju såklart inbjudande, inte bara för oss; Här kan man hitta havssköldpaddor som lagt ägg! Vilket vi dock inte gjorde.

Den senaste veckan har fler och fler båtar kommit ut på havet, mestadels lokala öbor på dagsutflykt. Särskilt kul med en irländsk/schweitzisk familj med 3 barn i åldern 9-11 som kom ut flera dagar i rad för att bada och leka med våra killar!

Och våra vänner från Botafoc marina, Yani och Pablo från Ibiza/Mallorca, seglar också runt som vi vilket är kul både för oss och barnen! Och barn är ju hårdvaluta dessa dagar då de varit nyckeln till friare rörlighet😂.

Överallt är det turkost hav, bad och högsommar. Bad har ju egentligen inte varit tillåtet men på svaj vid båten och när vi tagit gummibåten in till öde strand så har vi faktiskt vågat ta ut svängarna!
Det har varit en fantastisk frihet att slippa se poliser och vakter i alla hörn som hotar med böter om man inte följer rådande restriktioner. Uppenbarligen kan inte Guarda Civil vakta överallt… Men faktiskt, när vi minst anade det, kom de trots allt på besök i vår vik i skymningen i veckan!

Nu från idag måndag, 25 maj, går ca hälften av Spaniens provinser in i fas 2 i de-eskaleringsplanen, vilket inkluderar Balearerna. Detta innebär ytterligare lättnader, stora som små. Bl.a. blir det tillåtet att bada! Restauranger tillåts nu ha 30% beläggning även inomhus och vissa hotell öppnar! Dessutom ska rörligheten inom provinsen utökas så att man ska kunna röra sig fritt över ön och till de andra öarna.. Det skulle isåfall innebära att vi får röra oss längre runt ön och förhoppningsvis mellan de andra Baleariska öarna som tillhör samma provins! Men sjöfarten verkar ha egna regler och vi utlänningar, som visserligen varit i karantän här under hela alarmläget, hamnar i någon slags gråzon, så troligen kvarstår reglerna om minimal förflyttning för oss 🙄 dvs. att max segla 12 nm från ”hemmahamn” åtminstone 2 veckor till… Men vi får se om vi får svar från Baleariska myndigheterna och konsulatet om vad som gäller just oss. Så till att börja med får vi glädja oss med att legalt få bada och att de strikta träningstiderna lättar, så vi slipper planera motion före kl 10👍🏻. Alltid något😂. Dock är det numera krav på ansiktsmask så fort vi ska handla eller gå ut bland folk på offentliga platser.. men vi håller oss på svaj med behörigt avstånd så masken åker bara på när vi bunkrar mat.

Förra veckan spreds ju nyheten att Italien troligen öppnar gränsen från 3 juni för utländska turister. Detta har gett oss nytt hopp och lust att faktiskt fortsätta vår resa österut mot Italien och så småningom Grekland! Då Spanien verkar förbli stängt till juli och vi troligen inte kommer kunna röra oss i någon större utsträckning här så vore ju möjligheten med Italien riktigt läglig. Men mycket ovisshet kvarstår. Seglar vi österut nu försvinner våra chanser att överhuvudtaget kunna segla hem båten innan hösten. Vilket vi i och för sig i princip redan slagit ur hågen ändå, då det skulle innebära transit-segling och ren transport non-stop resten av våren och sommaren. Så letandet efter lämplig hamn att lämna båten i från hösten har pågått en tid, men nu söker vi alltså hamn österut istället för västra Medelhavet eller Portugal.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

6 kommentarer

 1. Fantastiske bilder av sjø og strand vekker mange gode minner fra mine 9 månader på øya i 1976. Håper dere snart får seile litt lengre. Fint sydvest ved San Antonio og på nordvest sidan med klipper og grotter. Gleder meg til mer foto…… fortsatt god seilas👍💙🤓🌺🇳🇴

  1. Att få segla in några av Ibizas vikar detta år lär vara något alldeles speciellt har vi förstått då det vanligtvis ligger flera 100 båtar i vikarna! Vet inte hur det var på 70-talet.. Något gott som kommer av denna corona-kris.

 2. När ni nu kommit loss, önskar jag er lycka till de månader ni har kvar innan hemfärd. Tyvärr kunde jag ju inte följa med på seglingen mot Korsika i våras. Nu ligger jag med min egen båt i Oxelösund, vid samma brygga som en annan Rindöbåt på väg mot Medelhavet.

  1. Härligt att du även kommit ut på havet där allt ju känns lite mer neutralt.

 3. Underbara bilder från er förflyttning från er ”hemmahamn” på Ibiza. Handbolls träningarna har avslutats för säsongen här hemma i Täby. Killarna har fått ett styrketräningsprogram att följa under sommaren, men Jason skulle hellst vilja lira mera boll.

  1. Så kul att höra av er! Vi har följt handbollen på FB och Max ser fram emot att komma tillbaka i höst igen! Även om det kan bli tufft efter ett års paus😅!
   Hälsa Jason så mycket!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *