9 veckor i hamn på Ibiza – Vi kastar loss!

De senaste 3 veckorna har gått fort! Mycket har hänt med corona-läget och restriktionerna i Spanien efter påsklovet. Antalet insjuknade och döda verkar sjunka och en deeskaleringsplan i 4 faser har fastslagits. Det började med att barnen, efter mycket om och men, fick tillåtelse släppas ut en timme om dagen from den 26 april! Detta blev ju ett fantastiskt uppsving för oss att killarna efter påsklovet plötsligt fick gå längre än bryggan vi bor på utan att vara oroliga för tillsägelse!

Och vi föräldrar var såklart också tacksamma att ”behöva” eskortera våra barn ut! Grann-båtarna från Resarö och Danmark fick suktande titta på medan vi gick till stranden i strålande sol med bollar, tennisrackets och hinkar! Men nöjet blev lite naggat i kanten av att poliserna ständigt vakade över stranden och myndigt påpekade att killarna inte fick bada😏.. Man fick bara leka och röra sig på stranden, och mamman skulle inte tro att hon kunde ligga och sola på handduk medan barnen lekte…så det blev strandtennis och handboll även för den lata mamman🤪. Men, men att få ta en timme varje dag ut med killarna med cyklar eller promenad till stranden efter skolan var hur som helst riktigt lyxigt. Hemma har vi ju hört att det bitvis varit riktigt april-väder så det låter inte så lockande, även om vi avundas den mer oreglerade friheten att röra sig…

Den 4e maj inleddes ”fas 0” i deeskaleringsplanen vilket innebar att alla vuxna får lov att gå ut och träna en timme om dagen mellan kl 6-10 på morgonen eller 20-23 på kvällen! Så kul att kunna få en större vy av ön på en springtur eller cykeltur på morgonen! Men hjälp så mycket folk det plötsligt blev i rörelse ute 😱! Kö på cykelbanor och strandpromenader så det gällde att hitta egna vägar.. Ibiza är en jättevacker ö kan vi konstatera.

Men det gällde att hålla tidramen och inte töja gränsen! Kl. 10 stod poliserna i korsningar och rondeller och stoppade dem som var ute med hot om böter😬!

Redan efter en vecka, i måndags 11 maj, fick vissa av Spaniens provinser, gå vidare in i deeskaleringsfas 1, däribland Balearerna och Ibiza! Detta innebar ytterligare lättnader att uteserveringar på cafeer och restauranger samt små butiker får lov att öppna upp! Nu smällde det till kan vi lova! Det blev en väldig aktivitet dagarna innan bland cafe- och restaurangägare att damma av och putsa upp uteserveringarna och ställa borden enligt nya avståndsreglerna. Måndag morgon var det så fullt det kunde bli på alla uteserveringar i hamnen! Vi som bott i hamnen i 2 månader blev nästan lite chockade när flådiga människor i fina bilar plötsligt anlände och hängde på ”våra” kajer😎 som vi haft som vårt ”extended” vardagsrum och uteplats för Ronja stor del av våren.

I övrigt har livet rullat på med vardagsbestyr. Max och Ted har fått nya lärare, Fredrik och Jessica i Hatomi-båten från Resarö, som gladeligen jobbat extra i Skolan Båten med matematik och programmering med båda killarna! Skönt för grabbarna med nytt klassrum och nya lärare och inte minst att få ta ”skolbåten” till grannbryggan på väg till skolan👍🏻.

Dessutom har vi haft väldigt trevligt tillsammans med middagar och spel-träffar i varandras sittbrunnar dessa veckor.

Och i avsaknad av ”vanliga” livet hemma som Max och Ted ibland kan längta till arrangerade killarna på eget initiativ även ”FF” i Out-båten genom att bjuda hem oss föräldrar till Hatomi-båten på fredagsmiddag! Mycket bra fick alla lite extra space, vuxenmiddag på Hatomi och pannkaksmiddag på Out och Max som kreativt arrangerade ”Rindögården” för Ted med godisförsäljning och musik🕺!

Dags att kasta loss?!

I och med ökade friheterna innebär fas 1 glädjande även öppning av båt och marinlivet! Men ett snårigt regelverk och tungrodda och tröga myndigheter har gjort det svårt att få någon entydig tolkning… Hamnkontoret, sjöenheten för Guarda civil och motsvarande ”Transportstyrelsen” säger alla olika… Den entydigaste tolkning som kan göras är att vi fr.o.m. nu får lämna hamn och segla 12 sjömil från hemmahamnen…🙄 och vi får tolka det som att Botafoc, Ibiza är vår ”hemmahamn”! Detta är ju en minimal distans och tar oss bara till närmaste vikarna runt hörnet från Ibiza stad… Vi får alltså inte segla runt hela ön och absolut inte segla till någon av de andra Baleariska öarna, vilket vi hade hoppats.. Men alltid något att plötsligt få kasta loss! Vi får se hur länge vi kan sysselsätta oss med 12 distans etapper utifrån södra Ibiza och hur länge begränsningen råder. Våra hamnvänner som kastade loss tidigare i veckan och seglade lite för långt fick direkt dryga böter…så att ”snik-segla” vågar man ju inte! Har vi tur utökas området att innefatta segling fritt runt hela Ibiza from nästa fas som startar 24 maj, men vissa tror att det kan dröja ända till en bit in i juni… Vi håller tummarna! Vår förhoppning är ju att den tid som är kvar åtminstone kunna utforska Baleariska skärgården. Så vi beslutade vi att efter mycket om och men att trots den oklara situationen kasta loss igår den 13 maj, efter 9 veckor i hamn!

Sagt och gjort! Hej då Ibiza stad och Botafoc marina! Men vi kommer ses igen när vi passerar på våra korta seglingar på 12 distans runt Ibizas södra kust 😂. Det var en underbar känsla att äntligen få kasta loss och rulla ut seglen!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Herlig at dere igjen kan seile litt….. skal si dere har fått lang tid i samme havn. Håper dere får sett litt av denne magiske øya. Kos dere både på land og sjø. Og straks er det 17mai🇳🇴😉⚓️🌺

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *