Äntligen Mallorca och Soller

Efter exakt 3 månader på Ibiza kunde vi äntligen lämna den fina ön, som varit vår trygghet under coronans intensivaste tid, för att segla vidare till Mallorca. Planen var från början att segla via flera hamnar på Mallorca, men det oklara läget för oss utlänningar under ”state of alarm”, som fortfarande råder, gjorde att vi direkt la kurs mot Port Soller som var den enda hamnen som i nuläget lovade ta emot oss utan allt för krångliga rutiner. I Palma och Andtraix behövdes skeppsagent (150 euro) för att söka och hantera pappersexercis… I Port Soller fick vi till stånd att det räckte att vi själva mailade alla våra dokument och intyg att vi varit i hamn på Ibiza under corona-tiden samt att vi på egen hand kontaktade Guarda Civil för tillstånd. Dessutom fick vi besked att Garmin hade tekniker på plats där för autopiloten. Och inte minst har vi ju under hela nedstängningen längtat till ”vårt” Soller❤️. Så sagt och gjort kastade vi i gryningen 10 juni loss från Ibiza och seglade de 70 distansen till Pt. Soller.

Inte mycket vind och en del gung när vi gick längs kusten norrut upp från södra Mallorca. Efter 11 timmar var det en fantastisk känsla att se de för oss välkända fyrarna i mynningen till Pt Soller och ett gå in den fina Soller-bukten. Det var om att komma hem!

Väl parkerade tryggt i hamnen bland fiskebåtarna, efter smidig checkin utan problem, blev alla ivriga att komma ur båten för att få komma hem till vår lilla lägenhet som vi inte varit i sedan mer än ett år. Båten tömdes blixtsnabbt på killar, katt och många veckors tvätt, och vi blev hämtade av våra Soller-grannar, Ana och Virgil – ett glatt återseende❤️.

Oj så härligt att lite trötta och gungiga i benen få njuta en middag på balkongen. Även Ronja fann sig till rätta snabbt.

Och efter god natt sömn på fast mark utan minsta gung och ständig ankar-vakt blev det full fart i poolen och fira skolavslutning med mandelkaka och glass på placan👌🏻. Egentligen är mandelkakan ett lördagsnöje vi har när vi är i Soller men det passade ju väldigt bra även på en skolavslutning!

Dagarna i Soller har gått fort! Tiden fick styras av väntan på nya delar till den trasiga autopiloten och tekniker. Det har nu blivit snart 2 veckor! Även om detta är ytterligare en paus i vår seglats så är vi alla glada att få mysa hemma i underbara Soller och med massor av bekvämligheter; Skönt att kunna tvätta i egen tvättmaskin, diska i diskmaskin, låta vattnet rinna lite längre och alltid ha varmvatten, bada badkar, inte behöva tänka på att stänga kylskåpet fort för att inte dra onödig ström, ha obegränsat med ström och wifi… ja, många är de bekvämligheter man snabbt lär sig leva utan😂. Och hjälp så snabbt man återanpassar sig till landliv efter 11 månader i båt! Det gäller att inte bli för bekväm nu…🙈!

Och äntligen har ju avtrappningen av alla restriktioner börjat märkas ordentligt. Vi har klippt oss (väldigt välbehövt), hängt på placan, haft besök av Mallorcavännerna Ahmet, Vivianne, Daniel och Teo, seglat med grannarna Ana, Virgil, Claudia och Nico, hyrt bil och varit i Palma och hälsat på vännerna Johan, Malin och Carl (fd Rindöbor), haft våra danska seglingsvänner 🇩🇰 Lone och Johnny från Ibiza på besök (som nu oxå seglat till Pt. Soller), hängt på stranden i Port Soller, firat Midsommar etc. Självklart allt med social distans förstås. Och munskydden är fortfarande krav i affärer och offentliga platser med mycket folk😷.

Men riktigt normalt är ju inget här…Sommarhalvåret brukar vara proppfullt med turister dygnets alla timmar men nu är det betydligt glesare. Mer som på vintern då det bara är Sollers egna invånare på gator och torg… Det är såklart skönt för oss men jättetufft för restauranger och affärer…

Imorgon måndag 22 juni är ”state of alarm” över och vi hoppas få autopilotens sista kalubrering klar så vi kan kasta loss mot Menorca.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

5 kommentarer

  1. Så bra at dere er kommet «hjem» …og at det er skolelov for gutta. Håper dere virkelig får kost dere på landjorda en stund. Herlige bilder. God ferie til dere alle. Klem fra Bjørn🤓🌺🇳🇴

  2. Åh vad härligt för er! Längtar till att ni kommer hem till Waxholm igen. Många kramar ❤️☀️🌸🇸🇪🇪🇸

  3. Så kul att läsa och se! Julian är impad av Max sandslott och Avis på mandelkaka och glass och poolbad. Va stor Nico har blivit! 😃 Hoppas att det går ok för alla restauranger och affärer och att dom klarar den här ovanliga tiden. Tänk så härligt ni har det där! 😍

    1. Soller är fantastiskt! Tror alla egentligen tycker det är skönt med glest med folk, men ekonomisk är det tufft för alla förstås. Hoppas vi ses där samtidigt en gång!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *