Asturien – Gijon och Luanco

Efter en och en halv dag i Laredo i Kantabrien blev det läge att ta sikte på nästa etapp, denna gång en lite längre sträcka, 105 sjömil, så vi planerade nattsegling. Efter middag måndag kväll kastade vi loss i kolmörkret. Max och Ted fick lägga sig och somnade precis innan vi nådde hamnmynningen👍🏻. Sedan blev det fin segling, 7-8 m/s halvvind och lagom stora mjuka vågor längs kusten, under stjärnklar himmel och månsken. Vi vuxna seglade i skift, morfar fortfarande med, även om det där med att försöka sova under nattsegling inte är helt lätt.. Tidig morgon dog vinden ut och vi fick motorera. I gryningen, vid kl 7, kom det fantastiska nordspanska landskapet fram som en belöning efter en kall och lång natt.

Under hela dagen seglade vi längs detta vackra landskap. Och äntligen en hel dag utan regn och faktiskt sol, vilket vi knappt minns hur det känns😂!

På eftermiddagen förtöjde vi i staden Gijon. Det blev middag och tidig kväll i båten för alla i besättningen.

Gijon/Xijon

Gijon är Asturiens största stad (drygt 250.000 inv.), som ligger ungefär på mitten av nordspanska kusten i södra Biscayabukten.

Som de andra städerna och orterna längs denna kust går pilgrimsleden här igenom, till Santiago de Compostela, som den gjort sedan 800-talet.

Gijon var en viktig Romersk stad i Romarriket redan kring år 0 och första århundradet e.Kr. när den första romerska kejsaren, Octavio Augusto bl.a. lät bygga det publika badhuset Campo Valdes mitt i staden!

Väldigt spännande att gå runt bland de framgrävda badanordningarna, både kallbad, varmbad och bastu, som vedeldades, och tänka att människorna var så civiliserade här redan då för 2000 år sedan! Tydligen var dessa bad helt vanlig sysselsättning för Romarna för att styrka både kropp och själ, men även som social mötesplats, efter jobbet eller före middagen.

Såklart såg vi bara en bråkdel av alla sevärdheter under bara 2 dygn. Morfar och Ted hann med besök på akvariet, (vilket ju blivit Teds specialitet under dessa 4 månader) när det fina järnvägsmuseet tyvärr var stängt!

Max jobbade flitigt med skolan och hann med lite skate.

Cider är tydligen Asturiens specialitet. Så ett besök på lokal ”Sideria” var ju ett måste där vi både lärde oss hur man häller upp och dricker cidern, enligt konstens alla regler! Och ett par flaskor införskaffades såklart, men enligt sägen får cidern inte avverkas utanför Asturiens gräns, så nu nu får vi dricka cider innan vi seglar för långt😂!

Luanco

Efter två nätter i Gijon tog vi en kort etapp vidare till en liten fiskeby och semesterort, Luanco, bara 10 distans västerut på norra Spanska kusten. Fortfarande kvar i Asturien och södra Biscaya, med ostadigt väder och vind, så vi är glada för varje förflyttning vi kan göra, lång eller kort🤪. Och denna lilla etapp erbjöd sol och perfekt segling.

Luanco är en supergullig liten stad, som under spanska självständighetskriget blev hårt utsatt av Napoleon och fransmännen, men som sedan rustades semesterparadis i slutet av 1800-talet.

Sardiner är som i hela Biscayabukten vardagsmat.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Mye flotte bilder her. Både varmt og kjølig å seile synes det…? Bra at Morfar er med litt. Dette blir minner for livet for både store og små. Hvilken herlig katt‼️Fortsatt god seilas. 👍🤓🌺🇳🇴

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *