Balearerna; Formentera och fast på Ibiza

Vi lämnade spanska fastlandet, med corona-viruset härjandes runt oss.. Mycket ovisshet om utvecklingen, vi har förstått att Italien kommer att utgå ur vår plan den närmsta tiden😷, och att segla norrut mot Barcelona och franska Rivieran kändes inte lockande, men Balearerna kändes ok.

Från Calpe var det drygt 70 sjömil över till Formentera och Ibiza. Tidig start onsdag morgon, genacker och delfinsällskap. Delfiner känns numera som att se hästar säger killarna😂..ja allt är relativt!

Efter 12 timmar halade vi i ankaret utanför Formenteras västra sida. Oj, vilket paradis! Helt för oss själva i klarblått vatten med 10 meters sikt och så småningom vacker solnedgång! Alla mycket nöjda👌🏻😻.

Formentera ligger väldigt nära Ibiza, så efter härligt dygn på Formentera, gick vi i fredags in i hamnen i Ibiza stad på södra Ibiza.

Vi tänkte oss helgen och några dagar in i kommande veckan här, medan ett ostadigt väder med hård vind skulle dra över, för att sedan ägna tid att segla vidare runt Ibiza och utforska ön och svaja i de många fina vikarna, innan vi därefter tänkte oss vidare mot Mallorca och Cabrera. Men under fredagen eskalerade Spaniens Corona-situation och premiärminister Sanchez utlyste i lördags nationellt nödläge och utegångsförbud med omedelbar verkan! Så här blir vi nu fast de närmaste 2 veckorna! Och vem vet hur länge…

Vi hann iallafall med ett par promenader i den historiska staden, som redan på söndagen var stort sett helt folktom.

Lekplatser blev snabbt avspärrade, alla restauranger och butiker stängde förutom matbutik och apotek, som vi får gå till vid behov, en och en.

I övrigt får vi hålla oss på båten. Tur i oturen har säsongen på ön inte dragit igång vilket gör att det i övrigt inte är andra folk i båtarna bredvid, så vi kan stretcha vårt område något. I princip har vi hela den 100 meters långa bryggan som vår egen uteplats. Här har vi gympa, springer, hoppar hopprep och gör situps för att få lite daglig motion.

Husdjur har man lov att rasta kortare promenader så att gå in till kajen med Ronja och nosa i buskarna bland blommorna blir en skön paus flera gånger om dagen😂. Dessutom har vi hamnens dusch toalett för oss själva. Men poliser och vaktpersonal håller koll i omgivningarna att ingen olovandes vistas ute i onödan!
Helt själva i hamnen är vi faktiskt inte. Det ligger två danska båtar och en till svensk här! Lika överrumplade som vi av det hastiga stängande av landet. Och svenska båten är faktiskt från Resarö med Fredrik och Jessica som också är på långsegling. Så vi får något socialt utbyte när vi ses på fika👍🏻.

Vi följer såklart utvecklingen hemma i Sverige med oro, och pratet om hur även grundskolan kan komma att stängas och problematiken kring det… För oss är det ju vardag att hela familjen är tätt tillsammans dygnet runt med hemskola, så någon större förändring för oss blir det inte. Skolan Båten håller öppet som vanligt.

Vi pratar och oroar oss för hela corona-situationen i stort och smått… Vi reflekterar även över hur vår segling och tiden ombord nästan präglats mer av undantagstillstånd än normaltillstånd…Är det inte blixtnedslag, ovanligt hårda höststormar och regnmängder, så är det, som Ted kallar det, ”den stora Virus apokalypsen” med utegångsförbud… Vi undrar såklart hur de resterande 4 månaderna av vårt år ska utvecklas.. Även om vädret ju nu är på vår sida med merparten sol och värme och havet så sakteliga värms upp så känns det ju snopet om vi inte kan segla vidare, gå ut och se och upptäcka, och inte minst bara gå till stranden när vi ändå är på en plats där den möjligheten föreligger så här års.. All båt rekreation är strängt förbjuden den närmaste tiden. Hamnarna är stängda för fritidsbåtar att angöra och Guarda Civil vakar på havet…

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Hei igjen, ja vist skjer det saker på deres seiltur…… men som nevnt tidligere er kanskje ikke Ibiza det dårligste sted at «stranda»? Vi krysser all våre fingere for at virusen ikke skal ødelegge all vår hverdag. Stå på i skolan og gympa på kaien. Vi tenker på dere og sender mange digitale klemmer fra oss i Oslo ( med hjemmekontor ) god søndag 👍🤓🌺🇳🇴

  2. Trist och skrämmande! Och morfars resa till Mallorca för att möta och segla med vidare österut samt delta i skolarbetet, ser ut att gå om intet. Vi hoppas verkligen att detta ska kulminera och avklinga snart. 🤗😍

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *