Efter Teds stora dag och strandäventyret blev vi kvar på svaj bland sandöar och sandbanker. både frivilligt och ofrivilligt.
Maritimpolisen hade massa pappersarbete vi var tvugna att skriva på och boka tid för besiktning av båten efter torrläggningen..🙄. De sa till oss att vi inte fick lämna området förrän båten blivit besiktad av myndighet för vidare säker framfart… så det blev taxibåt till stan t/r för att skriva på papper och sedan ta in båten till brygga där besitningsman skulle möta, när tidvattnet skulle passa… med det visade sig att tid vattnet inte alls var tillräckligt högt vid besiktningsbryggan kl 15, så vi fick ro in och hämta besiktningsmannen som kastade ett öga utvändigt på båten utan att kunna konstatera något (för det hade han behövt komma ner i båten och titta inifrån av roder och skrov, men det ville han inte🙄). Kalaset fick vi veta kostar oss 350 euro! För massa trassel med att flytta båt och hämta gubbe och en besiktning som Roger gjorde bättre själv😡!
Men, men, inte mycket att gräma oss över. Nu bestämde vi att ha några dagar tillbaka på vår svajplats mellan sandöarna för bad och rekognosering av det gamla fiskesamhället på sandöarna. Vår sommarsegling börjar ju närma sig sitt slut. Vi hade bestämt med Emil, Sanna och Håkan att möta dem i Albufeira den 4 augusti och dit är det bara en fin dagsegling om 30 distans så vi fick några fina dagar att återhämta oss efter lite chock, ställa i ordning allt efter torrläggning och njuta efter Teds födelsedag, med att utforska det väldigt speciella området som för varje timme såg annorlunda ut beroende på vattenståndet.
Landskapet ändrade sig varje timme utifrån vattenståndet. svårt att förstå att folk bor på de låglänta öarna och att det faktiskt finns skola och vardagsliv året runt här. vi vågar inte ens tänka på vad som händer vid en naturkatastrof som jättevåg eller liknande..😱..
Sandöarna runt Olaho har sedan flera undra år varit fiskebyar där livet fortfarande präglas av fiske. Både yrkesmässigt och hobby. När vattnet är borta vittjas musselodlingarna till fots och när vattnet är högt åker fiskarna ut för de större fiskarna, tonfisk och sardiner.
Staden Olaho blev känd under Napoleon-ockupationen på 1700-talet då invånarna i Olaho lyckades göra motstånd så att Nalopeon faktisk fick retirera från Algarve!
Sin storhetstid hade staden i början av 1900-talet när fiskkonserverindustrin blomstrade i området. När industrin fick konkurrens senare på 1900-talet fick staden en nedtur. Men på senare år har turismen hittat hit och staden blomstrar igen. Även om mycket fortfarande ser slitet ut bakom hörnen.
Sista kvällen valde vi att gå in i den fina nya gästhamnen, för att se staden på riktigt, utan stress med besiktning och myndighetstrassel. Vackra typiska portigisiska hus med kakel, kyrka och trånga gränder. Fullt av turister och festligheter och avslutande restaurangbesök.