Cascais – Sintra & Lissabon

Cascais, ursprungligen en gammal fiskeby, strax utanför Lissabon, som sedan blivit en av Portugals välkändaste turistort och semesterort. Portugisiska kungahuset har semestrat i området sedan 1800-talet, vilket har satt standarden i området med tidstypiska vackra hus och slott, i tillägg till flera gamla borgar från storhetstidens 14-1500-tal. Att Portugal haft militärdiktatur i modern tid fram till 70-talet som ”ströp” landet från utveckling märks inte längre.

Fiskarna har fortfarande sin givna plats i staden. Det sägs att fiskaren Alfonso Sanches från Cascais faktiskt upptäckte Amerika 10 år före Columbus…

Här finns mycket att se och göra så det passade bra med kommande hårda sydliga vind att bli liggande åtminstone en vecka här. Dessutom blev det glatt möte med en annan svensk familj med killar som var lika ivriga som våra att leka med likasinnade!

Precis vid hamnen ligger en fantastisk park, Parque Marechal Carmola, med gott om utrymmen för lek och picnic och fullt med fritt gående höns, tuppar, påfåglar, ankor och inte minst sköldpaddor! En oas med fantastiska träd och växter att tillbringa rasten bland, för nu är första terminen i skolan Båten igång!

I hamnen har vi legat tryggt förtöjda i hårda sydliga vindarna, när vågorna pockat på utanför. Men sydvinden gjorde också att det blev riktigt sommarlikt!

Hela kustremsan utanför (norrom) Cascais är dramatisk vacker. Ett par kilometer från hamnen promenerade vi till Boca do Inferno/Helvetets mun, vi kallar det Helvetesgapet. Varför det dramatiska namnet är lite oklart mer än att det är en dramatisk plats såhär vintertid när havet kraschar i stenformationen och skvätter upp som en vulkan, särskilt under högvatten. Det är ju kort och gott ett resultat av erosionen från havet av kalkstenen som långsamt bildat en grotta som så småningom kollapsat och sedan bildat denna dramatiska ”gryta”.

Utflykt till Sintra

En utflykt vi planerat länge, på killarnas önskemål, är Sintra. Primärt det spännande ”tornet som går neråt” som vi läst och sett ett spännande program om. Så en utflykt dit var självklart. Här finns ju mängder av skog, parker och historiska palats och slott, allt på Unescos Världsarvslista, att förkovra oss i! Det enorma Pena Palace, Moriska slottet och Quinta da Regaleira och kungliga sommarpalatset mitt i Sintras gamla stad, byggnader från 1000-tal till 1900-tal.

Mer än en dag hade behövts, men vi är glada vi fick den fina dagen vi hade med många intryck. Dessutom sagolikt väder, vilket tydligen är mindre vanligt då regn och moln oftast fastnar på berget Sintra medan Cascais vid kusten har sol. Men kallt och blåsigt var det på toppen, så vi höll oss varma med vandring runt i det fantastiska trädgårdarna och skogarna. Hela miljön och byggnaderna är som tagna ut en Disney-film. Men det är ju snarare tvärt om😂.

Det storslagna Pena Palace, byggt av kung Ferdinand slutet av 1800-talet

Mest intryck gjorde enligt förväntningarna såklart ”Inåtvända tornet”/Poço Iniciático i trädgården Quinta da Regaleira! En spiraltrappa 27 meter, 9 våningsplan med 15 trappsteg per våning (Max räknade 2 gånger), ner i en underjordisk brunn, där man möts av hemliga labyrinter av gångar och valv, dolda fontäner och ut i en algbevuxen grön damm! ”Brunnen” lät aldrig använts som brunn utan lär lockat frimurarordern och andra mystiska grupper.. Mycket spännande!

Utflykt till Lissabon

Att besöka Portugals huvudstad var ju också ett måste medan vi är i Cascais. Bara en 45-minuters tågresa från Cascais. Lissabon är tydligen en av världens äldsta städer, faktiskt äldre än både Rom och Paris! Historiska tidsaxeln har vi lärt oss väl vid det här laget på vår resa genom Europa så här långt, med Kelter, gamla Greker och Romare, arabiska Morerna och sedan Kristendomens tillträde och medeltida sjöfare. Men mycket av staden förstördes vid ett jordskalv 1755, vilket syns på de pampiga byggnaderna som är typisk från 1800-talet.

För att få en övergripande bild av staden på en dag valde vi att ta den gamla spårvagnen runt, linje 28, som åker runt hela staden genom trånga gränder och kullar med vacker utsikt över floden.

25-april bron uppkallad efter folkets revolution, Nejlika-revolutionen, på 70-talet

Den karaktäristiska bron, Lissabons Golden gate, ”25 april bron” och Kristus-statyn inspirerad från Rio de Janeiro såg vi på håll när vi åkte längs Teijo-floden. Inte seglandes, utan från tåget.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

5 kommentarer

  1. Fantastiske opplevelser dere får her. Herlig å følge dere her. Mimmi du er jo rene historiker, men så er du jo lærer i båtskolan…… ha en fin helg ombord. Det hilses fra Oslo. Klem fra Bjørn🤓🌺& co.

  2. Hej, orten låter ju fantastisk! Å den där parken med alla frigående djur, lite ovanligt med fritt gående änkor bland alla djur, men det kanske är uppmuntrande för dem🤓😂
    Ha det gott, vi ses nog snart!

    1. 😂😂😂 nu går inga änkor där längre, utan bara ankor tillsammans med påfåglarna och sköldpaddorna 🤓😂😂

  3. Nu har jag läst alla era inlägg från Gijon och framåt, jättetrevlig läsning 🙂 Vilken höst ni (och vi) har haft längs Biscayas kust. Vi på Hatomi har varit hemma i Sverige o firat jul, lämnade båten i Gijon 4 veckor. Nu har vi tagit oss ända till… Viveiro hahaha. Här blir vi fast åtminstone till ett större väderfönster öppnar sig (fingers crossed) i slutet av veckan. Ni trodde ni skulle besöka era vänner i Nazaré i oktober, vi trodde vi skulle vara i Lagos innan jul, tillåt oss småle. Vi är inte heller några fans av nattsegling i dessa vatten men funderar på att ta några dygn om tillfälle erbjuds (lite längre ut från kusten för att om möjligt undvika alla j….vla fiskeredskap) Vi håller koll på er och hoppas att våra vägar korsas söderut. /Jessica o Fredrik på Hatomi

    1. Hej Jessika, kul att ni är på g igen. Nu har vi lite mer värme o sol, vågorna har minskat betydligt men vindarna kommer o går. Vi kommer förmodligen kasta loss den 19/1 och segla ner mot Lagos via sesimbra N vinden. Jag håller koll på er, vi möts förmodligen längre S ut. Ha det o lycka till. Roger

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *