Catania och Taormina

Tiden går så det blev 2 snabba stopp vidare längs Sicilianska kusten upp mot Messina i Catania och Taormina. Båda platser värda ett besök. Till Catania från Siracusa var det närmare 30 distans.

Catania

Siciliens andra största stad med ca 300.000 invånare och en av Siciliens viktigaste lasthamnar, och ligger precis vid foten av vulkanen Etna. Etna fascinerar såklart men skrämmer också, då den ju är Europas högsta och mest aktiva vulkan och har utbrott, mer eller mindre stora, med jämna mellanrum. Senast i mars i år hade den så stort utbrott att essentiella delar av staden påverkades av rök och aska. Planen var att ta buss upp till vulkanen och vandra i de säkra kraterna, men till slut blev det Ted som fick bestämma, som inte riktigt gillar för mycket äventyr och risk: ”Jag tycker inte vi åker dit, vi har redan varit på flera andra vulkaner”. Så vi bestämde att beskåda den nedifrån från staden och hamnen istället. Och faktiskt hade den utbrott, om än litet, som vi såg på kvällen att det rann glödande lava ner för södra sidan! Inte minst flög aska i luften hela tiden, om än osynlig. Men hela tiden hittade vi små svarta bitar som pulveriserades när man tog i dem, så som eldade tändstickor gör. I Catana verkar alla vana vid aska på gator och fasader..det låg aska överallt som vi inte ville ha ner i båten…men det var oundvikligt.

Istället för vulkanutflykt blev det stadstur med turisttåg👌🏻! En snabbsightseeing bland Barock-byggnaderna.

Förutom vulkan-förödelser genom tusentals år finns ju i dessa områden även stor rörlighet i jordskorpan. Tydligen förstördes hela Catania av enormt jordskalv 1693, så att hela staden nu består av mestadels krusidull-fasader från Barocken har en god förklaring. En hel del spår av Antiken, med bl.a grekisk teater, finns kvar också. Men killarna gillade bäst de stora piazzorna där man kunde sparka fotboll med sina snygga italienska Em-tröjor😂.

Från Catania seglade vi sedan ca 20 distans vidare till Taormina. Inte mycket vind så en del motor. Det kan såklart bli lite långtråkigt med transporter, men killarna är duktiga att sysselsätta sig. Inte bara med skärmar. Kort och Yatzy funkar även nu för tiden.

Taormina

Som en sagostad på sin höjd! Egentligen knasig för oss seglare då man måste svaja nedanför staden, ta jollen in till stranden och ta bussen upp för klippan. Men det var underbart att kunna dyka i det klarblå havet efter svettigt turistbesök och lunch i pittoreska stan!

På kvällen var det spännande semifinal i fotbolls-VM, Italien – England, från bästa läktaren👌🏻, i sittbrunnen med hela vackra staden som vy. Italienarna hade också bänkat sig i båtarna nedanför klippan, så det var svårt att inte ta del av den italienska glädjen när de till slut vann!
Mamman och Ted var iofs mer sagoinspirerade efter dagen så det blev italienska Pinoccio på bästa ute-bion på fördäck👌🏻.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *