Cherbourg

Efter ännu en tuff seglats kom vi äntligen till Cherbourg på den första, nordligaste, spetsen av Frankrike. Under denna etapp upptäckte vi plötsligt mängder med vatten, saltvatten (!) under durken nere i köket som skvalpade upp! Dessutom höll hela radarstolpen med radarn på att knäckas och falla av i gungandet, då vi upptäckte att skruvarna i fästet lossnat😱! Men den räddades i sista sekund!

Efter en dramatisk dag kom vi skymningen in i hamn. Ösa båt och laga länspump, leta läcka och fästa radar.
Och ett delmål nått! Nu har vi tagit oss förbi den trängsta delen i Engelska kanalen, och snart kan vi börja ta oss söderut på riktigt. Visserligen ska vi förbi franska udde nr 2 (Brest) först, och dit är det ca 175 distansminuter😂! Nästan lika långt som från Calais till Cherbourg (om man åker raka vägen)!

Cherbourg är en spännande fransk liten storstad, viktig hamn-hub för fartyg och båtar i Engelska kanalen, på väg mot och över Atlanten, ända sedan Vikinga-tiden, via 100-åriga krigen, Franska Revolutionen och andra världskriget. Även för fritidsbåtar; vi ligger i Port Chantereyne som är Europas största fritidsbåtshamn.

Titantic hade ett stopp här från South Hampton, för att plocka upp resenärer/lycksökare från Frankrike, innan den gick vidare mot USA. Här byggdes på 30-talet den nya Transatlantic terminalen, Gare Maritime, som då var andra största byggnad efter Versailles! Till terminalen fanns tågförbindelse ända fram från Paris för att sedan ta gods och folk vidare med fartyg.

Byggnaden bombades svårt i andra världskriget men byggdes återigen upp och användes ända till 90-talet då den blev museum. Här tillbringade vi en heldag med att besöka både Tiranic-museum, akvarium, krigsmuseum och besök i en ballistisk atom u-båt. Hemsk vetskap vad en sån kan göra fick vi lära oss😱!

Men Titanic gjorde mest intryck så nu skriver Max faktatext om Titanic och Ted ritar teckningar👍🏻. Killarna planerar att åka med den nya Titanic som byggs och ska vara klar 2022. Så avskräckta av hav och båtfarande är de ju iallafall inte!

Idag kastar vi loss för att ta oss ut till Kanal-öarna, där vi planerar att stanna på Guernsey över helgen.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Tenk så mye historie dere kommer tett på. Fortsatt god tur «sydover» 👍🤓🌺🇳🇴

    1. Ja, förhoppningsvis samlas det i hjärnbalken någonstans och kan plockas fram när de ska läsa om det i skolan hemma. Om inte annat är det spännande här och nu för oss alla. Ha en fin vecka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *