Corsica

Från Norrsa Sardinien till södra Corsica ör det inte långt, drygt 20 distans. I full fart snittade vi i 7 knop och 10 m/s från Castelsardo till Bonifacio! Åter till Frankrike, så det blev flaggbyte igen🇫🇷. Corsica är Medelhavets 4e största ö och här är ju Napoleon tydligen född. Och liksom Sardinien, har Corsica egen symbolflagga med det karaktäristiska avhuggna Moriska huvudet 😱. Men den flaggan hissade vi inte..

Bonifacio

Det var mäktigt att komma fram till Bonafacio, både för att det återigen blev ny ö och nytt land, vilket alltid är spännande, men även att komma från havet och segla in den skyddade kanalen med enorm försvarsmur och fort på höjden vakande över oss.

Väl förtöjda längst inne i den djupa viken vandrade vi upp i den övre delen av staden och bastionen på höjden där vi fick en snabbrepetition av 1000 års historia. Nu börjar det sitta😂.

Det blev en natt vid brygga inne i staden men sedan flyttade vi ut till en angränsande vik där vi kunde ligga på svaj. Det blev både för varmt och för dyrt att ligga i hamnen där det kryllade av stora lyxkryssare! Och trångt var det på de trånga gatorna och bryggorna mellan de uppradade restaurangerna med människor som flanerade utan avstånd eller munskydd, så vi blev faktiskt lite chockerade av all trängsel som vi ju inte upplevt på väldigt länge! Och en natt med nattklubben som närmsta granne räckte bra🤪.

Naturhamn passar oss bättre. Härifrån kunde vi vandra på de urfina vandringslederna och bada i turkost vatten. Hettan till trots blev det 10 km vandring ena dagen!
När killarna blev sugna på franska crepes kunde vi sedan lätt antingen ta dingen in eller vandra in till staden bara ett par kilometer!

Några festligheter den 14 juli, i samband med franska nationaldagen, arrangerades det inte detta år, men vi kunde ju iallafall passa på att fira prinsessan Victoria 👍🏻🇸🇪!

Efter 3 dagar i Bonafacio-området seglade vidare ett litet stycke upp på sydöstra sidan ön. Planen var egentligen att efter Bonafacio åka tillbaka ner i den vackra Maddalena-skörgården på norra Sardinien. Men det blev ett väldigt blåsväder med fokus i sundet mellan Sardinien och Corsica så vi valde att följa vinden dit där det inte var fullt så blåsigt.

Porto Veccio

Som namnet säger är även detta en urgammal hamnstad. Mycket fin hamn längst inne i en skyddad vik och vacker gammal stad på höjden. Staden har tydligen övergivits genom tiderna pga malaria-epidemi! Några myggor kände vi iallafall inte av nu!

Här blev det att smida kommande strategiska seglingsplaner för vår sista månad! Vindarna ser nämligen ut att hålla i sig med västligt närmaste dagarna, och sedan sydligt en längre tid längs Corsica och Sardinien kusten, men tittar vi längs Italienska fastlandet så kommer det att blåsa nordligt en lång period framöver. Så efter mycket om och men bestämde vi oss faktiskt för att segla över mot Rom på fastlandet! Denna rutt ner mot Sicilien, där vi ska lämna båten om en månad, är dock betydligt längre (ca 650 sjömil) än om vi skulle segla längs Sardiniens kust ner och rakt över till Siciloen (ca 400 sjömil). Så vi måste hålla bra tempo dessa sista 4 veckor! Men alla är nu taggade att få komma till Rom och se mer av kusten därifrån!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Her skjer det mye skjønner jeg. Godt at dere er kommet både til franske havner selvom ikke de var så gode på smittevern😱 bra med egen båt og mulighet for å ankre for seg selv. God tur mot Rom og vi aner en skolestart på land om noen uker. Kos dere masse med siste langstrekket. Fortsatt god skoleferie👍🤓🌺🇳🇴

    1. Ja, tiden går fort! Tänk att ett år har gått och snart skolstart på land! Som faktiskt kommer att bli på Mallorca om inget tillstöter ,ed utveckling av virus eller annat.. Men vi har mycket kvar längs italienska kusten och vill se, så vi får stå på! Ha en fin sommar vidare!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *