Costa Calida & Costa Blanca

Cartagena

Efter sportlovet blev det en blåsig vecka i hamn i sydöstra Spanien, för att utforska en av Spaniens mest historiska platser, Cartagena, även kallad Nya Cartago/Cartago Nova. Namnet på staden säger en del. Här grävs febrilt av arkeologerna som ständigt hittar nya historiska lämningar från flera tusen år tillbaka!

En jättefin och trevlig stad. Och trots blåst var det väldigt varmt, vilket man ju kan förvänta sig här längs ”den varma kusten” (Costa Calida).

Mitt i staden kliver man bokstavligt talat runt runt bland alla historiska lämningar! Mäktigast var den romerska teatern som grävts fram de senaste 20 åren under de gamla slitna fiskekvarteren… Och under den gamla tjurfäktningsarenan pågår ett arbete att gräva fram ytterligare en jätte amfiteater! I tillägg traskar man runt bland Romerska bad och en av Spaniens äldsta katedraler bland mycket annat!

Cartagena har alltid varit viktig hamnstad, ända sedan Cartagernas tid långt före Jesus, med strategiskt läge så man förstår att det idag är en betydelsefull flottbas. Just denna vecka hade marinen besök av sina militära kollegor från norra Spanien, och vi hamnade på spännande visning av det enorma fartyget, A15 Cantabria, som liksom vi stångats längs Atlantens kust i hög sjö!

Högt uppe i styrhytten kan det nog gunga rejält i 5-meters vågorna i Biscaya förstår vi..

Skolan ”Båten” drog igång efter lovet, men denna vecka på land! Det var ganska mycket dyning i hamnen dagarna i ända mellan blåsvädrena så skolan fick flytta in i Yacht clubens lokaler, vilket var väldigt uppskattat av eleverna som stortrivdes och var mycket flitiga! Tänk vad lite miljöombyte kan boosta positiv energi!

Och på rasten fick man klättra i uråldriga träd👍🏻.

Santa Pola – Vila Joiosa – Calpe

Efter Cartagena svänger spanska kusten norr ut, Costa Blanca, och här är stränderna verkligen vitare än vad vi sett tidigare.
Det blev tre kortare stopp, innan vi fortsätter öster ut i Medelhavet. Vi har nu bestämt att vi inte ska segla vidare särskilt långt norrut mot Barcelona, Franska Rivieran och norra Italien. Med rådande Corona-epidemi känns det just nu lugnare att stanna söder ut och ta oss ut mot Balearerna.

I Santa Pola där vi hälsade på vänner Annette och Stefan, som liksom vi rest ner i Europa under hösten, men med husbil! De var såklart framme här i oktober där de nu arbetar med att renovera sin nya fina lägenhet. Det var jättekul att se hur livet i husbil är. Ted var beredd att byta😂. Men även om det ingick bad i varm och skön pool vid husbilen så konstaterade vi att vi trots all trivs bäst i båt.

Efter studiebesök och Paella-middag som i dessa trakter är typ regionens nationalrätt seglade vi vidare till Vila Joiosa. En supergullig liten fiskestad vid havet med färglada hus. Den gamla byn är faktiskt med på Unescos världsarvslista!

Här är man stolt över sina Chokladfabriker som växt fram pga av handeln med Amerika för länge sedan. Man exporterade tyg och tobakspapper över havet och tillbaka kom sedan fartygen med kakao som då blev en naturlig näring för staden och man tillverkar fortfarande exklusiv choklad på fabriken här. Tänk så det kan bli.

Vårt sista stopp på Spanska fastlandet för denna gång blev Calpe. Här är avståndet över till Balearerna som kortast så det var en strategiskt bra plats. Och såklart en ny spännande plats. Calpes hamn ligger precis vid foten av en hög klippa, som blev en självklar utflykt ena dagen.

Penon de Ifach

En vandringsdag upp till toppen av klippan, Penon de Ifach, som är 335 meter över havet var given aktivitet. En slingrande väg som blev stig, genom tunnel ledde oss till fantastisk utsikt, som den sista biten blev en brant och smal led upp. Så Max och Teds erfarenhet från Mallorca-vandring var bra att ha i ryggsäcken.

Nu kastar vi loss för Balearerna, först till Ibiza och Formentera.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

6 kommentarer

  1. Nok en gang spennende historier og bilder, dere er jo midt i historien. Herlig å høre alt dere får oppleve. Nå blir det Spennede med Ibiza. ( der jeg bodde i 1975!) ser fram mot fina foto fra den øya. Spansk historie i hovedstaden, Ibiza, herlige bademuligheter utenfor San Antonio i sørvest, og spennende grotter i nordvest….. og kanskje fortsatt noen ekte hippier ?? God tur, og Formentera er også et måste selvfølgelig. Gleder meg‼️🤓🌺🇳🇴

    1. Tack Björn, ska bli så spännande. Formentera blev ett härligt ankringsstopp innan vi nu kom till Ibiza där vi planerar någon vecka.

  2. Det gläder morfar att se hur duktigt killarna jobbar med skolan. Här hemma har vi igen, en månad sedan Gibraltar, fått se ”guldbron” och det kinesiska fartyget passera Oxdjupet. Vissa dagar snöblandat regn och andra kalla klara mornar med lite värme på dagen. 🤗😍

    1. Ni är saknade❤️. Nu blir det ju ovisst när vi ses efter karantän av Spanien och vi ligger fast på Ibiza med utegångsförbud🙄.. men rutiner med hemma skola och leva tätt ihop 24/7 har vi ju rutin på👍🏻.

  3. Hemma i Täby lyser solen och det är en fin vårdag. Jason saknar handbollsträningen som tillfälligt varit stoppad. I helgen finns det ett utomhuspass med individuell träning inbokat. Grundskolorna är fortfarande öppna för barnen samtidigt som skolan förbereder för distansutbildning. Än så länge har vi inte utegångsförbud, men vi försöker minska ner på de flesta kontakter med andra. Ta hand om er.

    1. Synnöve, så trevligt med uppdate om vardagen hemma. Vi tänker på er och följer utvecklingen.. Förstår att det blir stora förändringar i vardagen när träningar och socialt umgänge ställs in, och kanske så småningom skolan.. Vi är ju inarbetade med ett annorlunda liv med skola hemma och egen träning. Men att det nu är utegångsförbud och förbjudet att vistas lägger såklart lite extra utmaning till.. Men vi har det bra, och killarna är så duktiga att anpassa sig! Hoppas såklart att denna världskris vänder inom rimlig tid och att inte nära och köra drabbas för hårt, och att vi får fortsätta vårt äventyr den tid som är kvar. Hälsa Jason och ta hand om er!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *