Coxhaven och Friesiska ön Borkum

När vi lämnade den lilla staden Brunsbuttel och slussade ut i Nordsjön fick vi sällskap av enorma container-fartyg!

Vi förtöjde torsdagkväll i Coxhaven, en ganska stor stad med marinbas och fiskeriindustri. Det blev en ganska snabb visit med bunkring, skolarbete och rundvandring i staden på fredagen, för att lördag morgon kasta loss i gryningen, kl 4 för att segla vidare längs den extremt grunda kusten utanför de Friesiska öarna. Vi surfade på tidvattnet på morgonen och gjorde 2 extra knop. Detta vändes sedan under eftermiddagen och vi fick stånga i svag vind motströms tills vi tillslut gick in mellan sandbankarna till ön Borkum. Bitvis stod ekolodet på 2 meter vilket kändes lite obehagligt när båtens djup är 1,90! Tur vi hade underhållning ombord🎹🎸!

Ön Borkum var ganska speciellt. Även om vi själva är öbor så känner man liksom att det måste vara annorlunda att bo på en ö såhär med Nordsjön som närmsta granne.. Vi förtöjde i den ganska grova och fula lotshamnen, med järnkajer och ramper som justerades flera meter beroende på tidvattnet. Här låg det gamla fyrskeppet Borkum Riff, från vilket piptobaksbolaget tagit sitt namn😳!

Här kryllade av kaniner, till Ronjas stora glädje😻, och vindkraftverk. Hamnavgiften betalades i den lilla puben där båtfolk och ”locals” samlades.

På ön finns en väg som går tvärs över ön från hamnen till staden. En fin stad med pirat-historia, valfiske, tegelhus, kullerstensgator, fyrtorn med utsikt över hela ön och omkringliggande Nordsjön, akvarium och inte minst ett gammalt tåg från 40-talet som fortfarande är i drift. Och såklart sandstrand med de lustiga strandstolarna som verkar finnas överallt på nordtyska stränder.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Så spennende dere har det. Kult å seile inne i landet, sjekket just AiS og fant dere langt «inne i» land. Gøy med kanaler, gleder meg til å følge dere videre!( nesten ikke noe misunnelig 😉). Fortsatt god seilas👍🤓🌺🇳🇴

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *