Fredag eftermiddag till lördag var en cyklon prognostiserad att dra in från Atlanten in över södra Biscaya och norra Spanien, så den var vi tvungna att planera ordentligt för.

Efter flera dagars närstudier av detta väder och alla potentiella hamnar kändes staden Aviles en bit in i en flod på Asturiens kust som ett tryggt ställe. Vi är ju vana nu att planera för hårt väder och vind, men denna prognos med vindar på upp till 50 m/s, kändes av vår erfarenhet av segling i ”bara” 15 m/s i 3-4 meters vågor i öppet hav på Biscaya, lite extra olustig med varning för extrema monstervågor (10-15 meter😱).
Lilla hamnen i Luanco var var absolut inte en plats vi ville ligga kvar i när cyklonen drog in, men var ju ett mysigt stopp, i lugnet före stormen på torsdagen, på vägen mot vårt ”skydd” Aviles.

Den hårda vinden skulle inte komma in förrän fredag eftermiddag så vi skulle i lugn och ro kunna segla kl 9-12 fredag förmiddag, den lilla distansen, 18 distans, från Luanco till Aviles. Men kl 6 på morgonen stod vi ”givakt”, klarvakna och redo att kasta loss, efter orolig nattsömn, när något slags förspel av ovädret drog in. Det är en oerhörd mental press att höra riggen slå, regnet smattra och båten pressas av vinden, när man ligger inne i hamn, och veta att man snart ska ut och möta havet i hård vind… Lyckligtvis kunde barnen sova medan vi kastade loss i mörkret och kämpade oss ut den byiga vinden som lyckligtvis visade sig när det ljusnade faktiskt bli en behaglig och fin seglats, utan regn, bort till flodmynningen av Ria Aviles. Kl 9 var vi stormförtöjda och redo i hamnen Aviles!
Först på eftermiddagen kom ovädret och hårda vinden, precis som planerat in med buller och bång och nådde sin peak under natten. Men vi lågt hyfsat stilla i vår flod👍🏻.
Aviles är en gammal industristad, tidigare för textil och fiske, där stora lastbåtar nu går in i kanalen för att lasta och lasta av gods från hela världen. Så det var inte så vackert längs floden och i hamnen, men staden Aviles visade sig vara en jättefin gammal stad (från 1200-t) som var en av Biscaya buktens främsta handelsstad under medeltiden, framförallt med salthandel med Frankrike. Och tydligen var det soldaten och sjöfararen Pedro Mendenez härifrån som på 1500 utforskade Florida!
Tyvärr medförde ovädret mängder av regn så det blev inte så mycket sightseeing mer än att springa (Max på skate) under de vackra husarkaderna mellan skurarna. Vi talade med en person som sa att det bara varit 2 regnfria dagar i området under november😂. Det har vi ju märkt…
Restaurang Glada Laxen
När vinden viner och regnet öser ner är vi oerhört tacksamma att vår lokala båt-restaurang Glada Laxen finns. Hit kommer man till dukat bord, placering och blir serverad god middag av 2 duktiga servitörer😉. Även disken tas om hand👍🏻.
Veldig koselig restaurant, den kunne jeg gjerne prøve en gang😉 Kos dere videre og snart skal kursen kunne settes sydover? Stå på‼️👍🤓🌺🇳🇴
Ja, den är ”top of the line”. Välkommen!
Duktiga ni och vad barnen trivs i bysantinskt
Vad trevligt ni har och barnen verkar trivas i byssan. Hälsningar från oss tre Pelle Annika o den busiga Fia
Blev lite fel i första försöket kram Pelle
Ingen Bysantinsk konst i Byssan😉, men vi trivs ändå😂. Kram
Aviles gav trots en del regn en väldigt fin känsla. Fina hus och torg i den äldre delen, även om Spanjorerna ofta haft lite dålig känsla när dom kompletterat de gamla städerna med väl stora hus. En väldigt fin saluhall har fått plats som på en innergård. Kontrasten sedan mot industrihamn och varv gillade jag också. Den tidiga morgonseglingen, med start i regn, mörker och vind rakt in i hamnen, för att sedan glida fram i slör och möta rätt stora atlantdyningar, och i gryningen sikta udden vi skulle runt, och sedan i morgonljuset segla ner mot flodmynningen var fint. Och dagen blev ju oväntat fin, innan det brakade loss till kvällen och på natten. Det är skönt att ligga i båten i en absolut säker hamn och höra och känna när stormen tar tag i mast och båt och även att regnet snattrar på däck. (Men vi hade häftigare smatter på däck i hamnen utanför Bilbao, när det haglade och åskade)