Dags att lämna Ibiza efter 3 månader..?

Vi har haft ytterligare fantastiska sommardagar i vackert hav och vackra vikar. Om än samma vikar sedan vi fick lämna vår karantänhamn 13 maj… Vi är fortfarande nästan ensamma i vikarna, vilket känns unikt när vi hör att det brukar ligga flera hundra båtar i vikarna denna årstid.

Så vi njuter och passar på att runda av vårterminen i Skolan Båten. Det känns att både barn och fröken har svårt att hitta motivation när klarblåa vattnet lockar! Men som Max sa: ”Tänk att vi kan snorkla på alla våra raster!” Så badbyxor och cyklop är nya skoluniformen🤪. Och idrotten har fått en ny dimension🏊🏼‍♂️.

Precis som hemma är det full fart denna årstid! Förutom slutspurt i skolan har vi firat svenska nationaldagen och mors dag! Passande nog börjar de små strandrestaurangerna öppna upp lite försiktigt så vi har njutit några riktigt mysiga luncher och middagar dagarna i ära på underbara ställen! Men restaurang ”Glada Laxen” hemma i båten är ändå alltid bäst👌🏻.

Och nationaldagen i ära byttes vår flagga, efter elva månader i tjänst, till en ny och fin då den gamla var väl använd genom vått och torrt, sol och regn, storm och stiltje från Rindö till Ibiza!

I måndags 8 juni gick Balearerna in i fas 3 i deeskaleringsprocessen. Det innebär enligt myndigheterna fri rörelse för båtar runt ön och mellan de Baleariska öarna! Detta har vi sett fram emot då vi i fas 2 inte fick tillåtelse att röra oss mer än samma 12 distans så det börjar bli tjatigt att cruisa fram och tillbaka mellan samma vikar på södra Ibiza.

Även om vi hade velat se mer av Ibiza så känner vi oss ganska klara här nu. Så vi har beslutat att direkt segla vidare till Mallorca och får därmed återkomma till att utforska mer av Ibiza en annan gång. Italien öppnade sina gränser i veckan så planen är nu att segla vidare österut i Medelhavet den tid som är kvar och att sedan parkera båten på Sicilien till nästa sommar, för att kunna fortsätta vårt äventyr då. Så nu är vi ivriga att komma vidare till Mallorca och Menorca för att sedan segla vidare till Italien och Sardinien.

Men såklart så är inte denna långsegling utan utmaningar; Är det inte det ena så är det något annat! I söndags seglade vi till en fin vik och strand över dagen, för att på eftermiddagen återvända till vår trygga natthamn Cala Llonga en sista natt. Vi hade en fantastisk dag!

Men ett åskväder var på väg in, vilket plötsligt galopperade fram till oss när vi just lämnat vår lunchvik. Lite spända blir vi ju alltid när åska är på gång, det är ofrånkomligt efter Ystad.. Men man kan ju inte göra annat än att sitta still i båten och låta det dra över, och hoppas att det går bra. Och vi har ju trots allt haft ett blixtnedslag så man känner något slags rimligt lugn att ”det kan ju inte hända igen”… Men det kan det! Och mycket riktigt: Pang bom! Så var ovädret över oss med blixt och åska som plötsligt exploderade exakt samtidigt, precis där vi var😱! Och minsann! Det skakade inte som förra gången, så vi bedömde det som att det inte slog ner exakt i båten, men bredvid! Ganska snabbt rullade ovädret vidare och det blev återigen längre mellan åska och blixt. När vi lite chockade återhämtat oss kunde vi konstatera att autopiloten och radion tydligen fått sig en blackout av blixten!! Error på displyen… Helt osannolikt! Så nu var det bara att åka in till hamn igen och jaga rätt tekniker… here we go again!

Och det där med ”fri” rörlighet var ju inte helt så okomplicerat som det lät..många olika bud gällde. Så en dag i hamn med diverse korrespondens med hamnpersonal, Guarda Civil, Port control, och Balearernas regering var absolut nödvändigt för att printa och maila papper och dokument hit och dit🙄!
Men nu tror vi oss ha fått klartecken att segla till Mallorca imorgon onsdag, när vidarna dessutom är gynnsamma! Så det blir vår riktiga seglingspremiär efter ganska precis 3 månader på Ibiza! Dock utan autopilot, men nu är alla i besättningen mer än ivriga att få handstyra hela dagen!
Dock är vi lite nervösa hur vi kommer att bli bemötta imorgon kväll när vi efter 75 distans beräknar komma in i ”vår” hamn Puerto de Soller, lagom till skolavslutningen!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Hei håper dere kommer videre nå da….handstyring eller ei. Det blir sikkert kult å komme til Mallis ? Skal bli greit å følge dere på AiS igjen. God seilas og hilsen fra oss i Oslo 👍🤓🌺🇳🇴

  2. Hei hei igjen, herlig at ni har kommet til «Mallis» i følge Facebook. Men AiS’n har ikke endret seg fra rett nord av i Ibiza. Har det skjedd noe der også ved lynnedslagene ? Håper dere ble tatt «godt imot» på Mallorca og at skoleavslutningen går fint med litt ekstra is (glass) 🍦🍦🍦 Ha en strålende helg og sommarlov👍👍🤓🌺🍦⚓️

  3. Åååh! Så spännande ni har det! 🤪 men alltså vilka bilder… snorkling och mysiga restauranger och medelhavsliv levererar ju ändå feeling kan jag tro. Ser SÅ härligt ut. 😍

    1. Vi har det fantastisk i denna konstiga värld, navigerandes mellan restriktioner och formulär att fylla i pga viruset..🤪. En annorlunda resa helt klart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *