Dieppe – Normandie

I måndags, 30 september, var prognosen helt ok för att ta oss vidare, dvs. mestadels västligt 8-12 m/s vilket skulle kunna få oss att sträcka större delen, 50 sjömil till Dieppe, Normandie.

Tillsammans med en annan svensk båt som också låg inblåsta i Boulogne sur mer, kastade vi loss i gryningen, kl 7, då tidvattnet var med oss. Lite oro i magen över den sjö som väntade utanför vågbrytarna.. Vi försökte ju kasta loss för en vecka sedan men fick vända, och har sedan i en veckas tid, dagligen, sett havet skölja över murkanten och hört vinden tjuta i riggen…inte helt uppiggande..men ska vi vänta på vågorna att avta så får vi ligga länge till..

Men, vi lyckades ta oss de 50 distansen till Dieppe! Det tog närmare 10 timmar, i hög men okej sjö.

Vi surfade i 10 knop medströms fram till kl 12, vilket under eftermiddagen jämnade ut sej, när strömmen vände mot och vinden vred så så vi låg och gungade i 3-4 knop🌊🤢. Men solen tittade fram vilket påverkar när det känns som tuffast! Max och Ted kämpade bra. Och även Ronja😽. Sjösjukeplåster bakom örat på barnen bidrog, men trots det blev Ted sjösjuk på slutet och snubblade precis på mållinjen, kan man säga 🤮. När vi kom innanför vågbrytaren i Dieppe kändes det bra.

Dieppe är en fin gammal stad med omringad hamn som kändes väldigt skyddad. Trötta efter en heldag på havet och nytt blåsväder på gång var det självklart att ligga kvar tisdag-onsdag, till att mysa i fransk miljö och historia och skolan ”Båten”.

Ganska kul att tänka att våra förfäder Vikingarna också gillade den här hamnen och att franska kungen tillslut ”gav” denna del av Frankrike till ”Nordmännen”, därav Normandie. Och allt sedan dess har såväl olika slag och kulturliv präglat fiskestaden genom århundraden.

Att stå på stenstranden där en av de värre räderna i andra världskriget utspelades 1942 gjorde starkt intryck.

Idag

Och stadens Notre Dame, den lilla sjömanskyrkan på höjden ovan hamnen, var en fridfull plats trots blåsten.

Dieppe lär vara historiskt känd som skyddad hamn. Även här åker vi upp och ner 10 meter med bryggorna pga tidvattnet flera gånger om dygnet. Men natten till idag onsdag kändes hamnen inte behaglig när den nordliga kulingen drog in😬! Mellan kl 3-7 fick vi känna på något av den värsta sjögången i förtöjt läge…inte mycket sömn blev det. Nu inväntar vi avtagande sjö och vi försöker planera nästa etapp, innan nästa kuling😐.. kanske avgång i natt, kanske torsdag morgon.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

10 kommentarer

 1. Wow vilket äventyr!! Hoppas vinden mojnar så att ni kan ta er vidare. Men annars kanske det är skönt att ligga kvar och ta det så lugnt det går… Vi håller tummarna för er och räknar dagarna tills vi själva åker till Frankrike. Kram till er från oss.

  1. Tack Åsa och Mats. Vädret/vinden har vi inte med oss, men lite extra tid på varje plats är inte svårt att utnyttja! Men det hade ju varit sååå kul att möta er på ”Rivvan”. Vi ser hur det går. Stor kram till er alla 3😻.

 2. Bra jobbat, lycka till med nästa etapp. Hoppas på lite lugnare väder nästa vecka utan gamla orkanrester i kö. ⛵️😻

  1. Tack för glada hejarop! Nu håller. I andan medan sviterna av orkanen utanför Irland drar över oss i Le Havre🌬💨.

 3. Hej hopp 🤗 det var ett tag sedan jag skrev 😩 men jag / vi följer er varje dag , det är så roligt och spännande att läsa om era äventyr ! Håller tummarna för att ni ska få en lugn / inte så stormig 😬 resa i fortsättningen ! Kramar från Madde / Rindö skola ❤️

  1. Madde, så kul att höra av dej och att ni hänger med oss på vår resa! Killarna saknar er och Rindö skola, även om de också verkar trivas i skolan ”Båten” 😉. Hälsa alla och ha en fin helg snart⛵️!

 4. Dere opplever virkelig mye spennende. Og det virker som guttene får bra påfyll på historiefaget. Bra lærer, «frøken». Folket hilser fra Oslo. Klem herfra🤓🌺🇳🇴

 5. Vilken resa och vilket väder. Så skönt att Ni inte slåss mot klockan utan kan vänta in ”lagom” väder 🙂 Kram till hela familjen från Anne & Peter

  1. Ja, vi känner oss som riktiga Vikingar på höstseglats. Som sagt, hinner ju med att se endel i varje hamn, och vi ska ju inte på solsemester😂. Idag kastar vi loss mot kanal-öarna. Kram på er där hemma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *