Groninger-Zoutkamp

Groninger var toppen, hör skulle man kunna bo! Som ett litet mindre Amsterdam. Tyvärr var ju inte vädret så mysigt för promenad men vi gjorde vårt bästa mellan skurarna. På en springtur runt stan hann mamman reka upp flertalet sevärdheter, och sedan gick barnen och Roger snällt med😉. Besöket på Groninger museum var faktiskt riktigt kul för barnen med en interaktiv konstutställning av Dan Roosegaarde. Mamman tyckte utställningen om kvinnokampen och jämställdhet var intressant.

Vi kastade sedan loss och tuffade på kanalen rakt genom hela staden bland pråmar och vackra hus att titta på, och passerade bara i stan ett 10-tal fina broar!

Väl ute ur staden fortsatte vi på kanalen ut i det Holländska landskapet, bland åkrar och landsvägar. Lite nervöst för djupet i denna del av kanalen ligger på konstant ca 2 meter, ibland mindre😱. Vi tog oss igenom 22 broar 2 slussar, i styv kuling och bitvis regn. Vi körde fast i dyn vid ett tillfälle, men kom loss med rejäl gas😱.

Att hitta hamn att förtöja i var inte lätt då alla ”hamnar” längs vägen mestadels bestod av små pålar längs kanalstranden där djupet var allt för grunt för oss att lägga till. Tillslut hamnade vi vid en pråmförtöjning i lilla byn Zoutkamp. Här stannade vi 2 nätter.

Zoutkamp med lång historia av fiskeindustri är idag mest en mysig by med 1200 invånare som besöks av förbipasserande turister, kanalvägen eller landsvägen. Här har man ett enormt snäckupplag som används till utfyllnad av vägar och stigar, etc. Mycket snyggt.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Begynner å bli proffe på broar, kanaldyp og sluser?? Det er hyggelig å følge dere både på blogg og AiS 👍🤓🌺🇳🇴

    1. Ja, nu känner vi oss ”tuffa”, när lodet står på 1,80 så är det lugnt😂😱. Och vad vi hört så kommer det bli ”djupt” efter Dokkum, iallafall runt 2,50😂. Trevlig helg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *