Hoorn – Amsterdam

Efter dryga 50 broar och ett antal slussar blev kanalen äntligen något behagligare djup, ca 3 meter. När vi passerat den ganska stora sjön Ijsselmeer, som tyvärr inte bjöd på segling då vi hade svag rak motvind, gick vi in till staden Hoorn. En stor ganska stad (drygt 100.000 inv) med småstadskänsla när vi parkerade vid kanalen med fiskebåtarna mitt i stan.

Hoorn hade sin storhetstid under 1600-talet med alla ostindiefarare som handlade världen över. Tydligen har Cap Hoorn fått sitt namn efter denna stad! Och handelsmannen Jan Pieterszoon från den tiden lär ha grundat staden Jakarta. Spännande historia, inte helt utan dåtidens grymhet..

Amsterdam

Efter 2 dagar i Hoorn tog vi oss i onsdags i ösregn och kuling vidare ner till Amsterdam. Här tillåts vi med mast inte att komma mitt in i stadens centrum, så vi fick ligga i stor ”jachthaven” i utkanten av staden.

I torsdags sken återigen solen och det blev färja in till Amsteerdam downtown, och en dags turistande till fot i som vanligt vackra gator och gränder längs kanaler; pannkaksrestaurang, ostmuseum, tulpanmuseum, och Anne Franks Hus, som gav absolut mest intryck!

På kvällen återvände vi till båten, utmattade efter en intensiv dag på ständig kollisionskurs med alla cyklister! Man kan konstatera att cyklarna dominerar Holland men särskilt Amsterdam och har företräde i alla lägen. Så det är bara att hålla tungan rätt i mun när man navigerar på land🤪!

Det finns tydligen drygt 700.000 cyklar i Amsterdam!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Utrolig gøy å følge dere i innlandet. Hvilke gode historietimer dette blir i «ombordskolan» fantastiske minner for dere alle. Fortsatt god tur👍🤓🌺🇳🇴

    1. Ja, vi upplever såååå mycket! Det är toppen med bloggen så vi kan gå tillbaka senare då man snabbt tappar översiktenmed tiden 🙄..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *