Inblåsta Bilbao/Santurtzi – uppdaterat

Inte helt oväntat gör sej vädrets makter återigen påminda. November är inte optimala tiden att vistas i norra Spanien längs Atlantkusten/Biscaya… Det har vi ju vetat och med våra 4 veckors sena start från Ystad så var det omöjligt att hinna förbi detta område innan november…

Efter några fina semester/sommardagar i San Sebastian spådde prognosen, som ett brev på posten, att långvariga lågtryck med hårda vindar skulle dra in. Så vi lämnade San Sebastian i fredags 1a november, i tid för att hinna vidare till en större och mer säker bukt, med många och stora vågbrytare, vid flodmynningen utanför Bilbao, i Santurtzi.

Lugnet före stormen påväg från San Sebastian till Bilbao

Där ligger vi nu inblåsta sedan i lördags och kommer med säkerhet ligga kvar åtminstone en vecka till😬! Oväder efter oväder drar in, med regn och blåst, och framförallt hög sjö. Det tar flera dagar innan våghöjden lägger sej, och så fort vågorna är på väg ned så kommer nästa hårda vindområde in.

Vi ligger bra förtöjda men den sjö som går ute på Biscaya i kombination med tidvattnet gör att dyningar är ofrånkomliga så det rycker, drar o gungar…🤢

Bilbao och området vid flodmynningen, Santurtzi/Getxo mitt i det vackra Baskiska landskapet har mycket att erbjuda så vi sysselsätter oss mellan regnskurarna…mestadels inomhus. Vi lär oss om sardinfiskare, stålindustrin, Baskiens självständighetsrörelse och mycket mer. De vackra stränderna och badklipporna suktar killarna efter, men de får vi återkomma till en annan gång.

Max och Ted med Ramon Rubial, en av Baskiens socialistiska frihetskämpar, valdes in i Spanien första demokratiska val 1979, sedan 1936 och Francos tid.
Den äldsta transportbron i Europa, i stål från slutet av 1800-talet, som förbinder de två samhällena vid flodmynningen utanför Bilbao. Utsedd till Unescos världsarv. När ett av alla åskväder drog in fick vi faktiskt bevittna att blixten slog ned i bropelaren mitt framför ögonen på oss!

Bilbao är verkligen en trevlig stad. Vi tar oss smidigt in från vår hamn i Santurtzi med pendeltåget på 25 minuter.

Guggenheimmuseet var ju ett måste! Trots att killarna (små och stor) kanske inte var helt imponerade av moderna konsten så imponerade den enorma titanbyggnaden! Men mamman blev nöjd och gillade utställningarna.

Mellan skurarna passar det bra att slinka in för en tapas!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *