Vi utforskar och firar jul i Vigo

Det blev två veckor i Vigo. Ena stormen efter den andra löste av varandra, med ofantliga mängder regn och bitvis har varnats för 10-12 meters vågor utanför iberiska västkusten. Vi kan konstatera att vi aldrig upplevt så mycket regn som under denna höst😂.
Men livet i Vigo har varit topp. En delvis sliten hamnstad men med massa historia att berätta och bästa julstaden!

Mitt i staden finns lämningar från de tidiga Galicierna/Kelterna som under järnåldern bosatte sig i Vigos sluttningar. Spännande att gå runt bland ruinerna och tänka hur folket bodde och verkade här som fiskare och jordbrukare redan ca 100 f.kr.

Efter Romarnas och sedan Morernas/arabernas framfart fick Vigo, liksom tidigare hamnstäder vi besökt i norra Spanien, Frankrike och Holland, en storhetstid på 15-1600-talet med sina upptäcktsresande. Spanjor-portugiserna Magellans och Elcanos expedition, 1519-1522, hade som syfte att från Vigo, och kusten härom, vidare utforska sydamerikanska kusten och segla vidare västerut för att lägga beslag på kryddön Molucca i Filippinerna. Detta lär ha blivit den försa seglatsen runt jordens diameter som visade sig tjockare än man trott! Konstigt att tänka att det var exakt 500 år sedan dessa tuffingar kastade loss! Det tog tydligen 3 år under omänskliga förhållanden på dåtidens skepp! Med vår egen erfarenhet av nord-och väst- Atlantens stormar så kan vi ju bara föreställa oss förhållandena ute till havs på dessa fartyg då 😱! Flera av sjömännens dog såklart på resan, men främst av mat och vattenbrist!

På toppen av staden ligger fortet O Castro, en borg med fantastisk utsikt över Vigo, från 1600-talet för att skydda staden för dåtidens hot från bl.a engelsmännen.

Tydligen attackerades de spanska skeppen brutalt här utanför Vigo i början av 1700-talet, påväg hem från Amerika lastade med guld och silver, vilket fortfarande lockar vrakdykare till vattnen utanför Vigo för att söka efter värdefull last! Jules Vernes lär ha triggat just dessa dykexpeditioner i Vigo då han gjorde Kapten Nemo till den första skattletaren i Vigo i sin bok!

Ted med Jules Vernes mitt i hamnen

När det regnat som mest har vi myst i båten, tittat på adventskalendern varje morgon, julbakat, bastat och simmat i simhallen! Och dan före dan före dopparedagen var vi på vår årliga jultradition Nötknäpparen!

Och när julafton äntligen infann sig blev det fint väder med värmande sol👌🏻🎄!

Och väderprognosen verkar äntligen hålla i sig så när vågorna lagt sig kan vi snart kasta loss mot Portugal!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *