Kampanien kusten, Eoliska öarna och Teds födelsedag!

Efter intensiva och svettiga dagar med mycket folk och turistbåtar med skvalp och dyningar lämnade vi Amalfikusten och seglade vidare söderut längs italienska fastlandskusten, i regionen Kampanien, till en lugn och skön bad vik i naturreservat bakom en hög klippa, mellan små italienska samhällena Palinuro och Camerota.

Viken hette faktisk Baia Buon Dormire😂 (typ ”sova gott stranden”). Här var det platt vatten utan dyning och vi kunde verkligen sova gott. Det blev 2 nätter med bara sol, bad, grottutforskning, lite vandring i naturreservatet, och pizza på strandrestaurang👌🏻. Hela området kändes nästan tropiskt, nästan som en Thailand-semester.

Härifrån lämnade vi italienska fastlandet och la kursen ut mot deN lilla skärgården av öar som ligger precis norr om Sicilien, de sk. Eloiska öarna.

Eloiska öarna består av 7 vulkaniska öar. Ted hade önskat sig till sin födelsedag att få fira den vid just dessa vulkaniska öar! Det tyckte vi väl andra egentligen var lite udda med tanke på att Ted, efter diverse stormar, monstervågor och blixtnedslag, hyser lite extra oro kring naturens krafter… Inte bara att öarna är små och mitt ute i havet, vid en rörlig kontinentalsockel, utan riktiga hamnar och inte särskilt bra ankringsmöjlighet då det är 500 meter djupt nästan ända fram till stranden, så är flera av öarna fortfarande är aktiva vulkaner! Men det är ju spännande med vulkaner tycker alla och kanske en bra mental träning för oss (Mimmi o Ted) oroliga själar😱. Så vulkanöar till 8-åriga födelsedagen blev målet.

Stromboli

På Stromboli bor det 400 pers, och ön står som en topp upp ur havet, med sin krater högst upp som det ständigt puffar ut rökpelare, typ vart 20 minut. Det är alltså små vulkanutbrott med jämna mellanrum hela dygnet😱!

Det känns ganska konstigt att ens vistas i närheten men all information vi hittar säger oss att det bör vara hyfsat säkert….för exakt ett år sedan hade vulkanen, som för övrigt kallas ”Iddu” (=han🙄) av lokalbefolkningen, ett större utbrott där en turist fick en stor sten i huvudet och dog, plus att delar av ”hamnområdet” lär ha blivit förstört… Vi tolkar det som att det kommer dröja lite längre innan nästa sådana större utbrott sker.. Så vi svajade, på 20 meters djup (invid gränsen till 200 meter!) på nordvästra sidan för att få lite skydd av ön för de svaga vindar som följt oss de senaste veckorna.

Men att döma av skyltar i varje hörn förstår man att samhället är väl förberett, inte bara för vulkanutbrott utan även för jordskalv och jättevågor..

Vi åkte in med jollen till den svarta lavastranden och promenderade i den lilla byn som visade sig vara sagolikt vacker. Så härlig stämning, lagom kommersiellt, vacker natur, smala vägar, bara moppebilar och vackra blommor och få turister. Iallafall detta år.

Och lite extra spännande att Ingrid Bergman bott här en tid när filmen ”Stromboli” spelades in 1949. Det fina röda huset ligger helt anspråkslöst längs byvägen och visade sig vara till salu! Kanske sälja Soller??

Teds stora dag, 8 år, 31 juli

Som Ted har längtat! Faktiskt ända sedan förra årets födelsedag! Dagarna har räknats ner ända sedan i våras! Äntligen kom den stora dagen💕🎈!

Det blev en dag när Ted fick bestämma, så blev det heldag på båten utan att gå iland, pannkakor till lunch, Max som aktivitetsledare, och efter middag i sittbrunnen en mörkerseglats i månsken till andra sidan vulkanen för att se lavan spruta upp☄️🔥. Allt blev topp, vi saknade bara resten av familjen💕.

Vulcano

Efter en hejdundrande födelsedag seglade vi vidare till den sydligaste av öarna i ögruppen, Vulcano, där det också bara bor 400 pers året runt. Inte så vacker ö egentligen, storön Lipari hade ur det perspektivet varit en mysigare plats, men det var det där med att utforska vulkaner… Detta är också en aktiv vulkan, men av annan karaktär. Vulkanen har utbrott ca vart 100-130 år. Senast var 1890…så snart borde det vara dags igen 😱! Sist den hade utbrott täpptes kratern igen med torkad lava så nu pyser den ut sitt övertryck genom gejsrar med hett vatten i havet och vid stranden och rökpuffar i form av riktig äcklig svavellukt här och där både i stan och uppe på berget.
Bad vid stranden blev rena bubbelbadet, och att inte ha badtofflor innebar brända fötter! Tydligen kan gejsrarna i havet spruta ut upp till 80 gradigt vatten!

En vandring upp 350 meter över havet för att se kratern var såklart ett måste trots stekande hetta.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Urolig mye gøy som skjer med dere nå. Hvilken fin tårta fra Mormor🎂 bare å kose seg🍰🍰 vi er i Trondheim med Sondre som starter på NTNU i morgen…… spennende.
    Kos dere masse nå i august. Snart starter jo skolen på land igjen for dere også. Klem og hilsen fra Bjørn & co👍🤓🌺🇳🇴

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *