La Belle Ile och Ile d’Yeu

Efter vår fina premiärtur med nattsegling i början av veckan hade vi 2 fina dagar på La Belle ile, mycket riktigt en vacker ö, utanför Bretagnes kust en bit ner i Biscaya-bukten. Så vacker plats att Claude Monets planerade inspirations-vecka på ön blev till 3 månader och massa produktioner av några av hans mest kända verka!

Vi kom ju till ön på morgonen och var ganska trötta. Dock inte barnen som sovit gott hela natten. Fröken i skolan ”Båten” orkade faktiskt inte ha lektion så eleverna fick försmak på höstlovet. Istället blev det en härlig dag med promenad och lek i fantastisk skog och på en av öns 60 stränder. Efter många städer och dåligt väder var detta efterlängtat. Inte så dumt att trött efter en hel natt kunna koppla av på en klippa på stranden medan killarna klättrade, grävde, gjorde av med energi.

Öarna utanför Bretagne hade vi gärna ägnat lite mer tid men som vanligt slog vädret snabbt om igen så dagen efter drog regn och dimma in så varken vandring eller bad hägrade, och att ligga på svaj vid någon av de mindre öarna, ile Houat eller ile Houedic var ju helt olämpligt. Däremot var ju staden Palais mycket pittoresk.

Och det magnifika fortet, Citadella Vauban, blev en perfekt aktivitet när lågtrycket kom in. Vilken ingenjör den där Vauban👍🏻.

Historiska platser i all ära, men inne i museet, bredvid en av Claude Monets skisser, blev höjdpunkten den lilla vaggan där fortets kisse tog en tupplur😻.

Då tidvattnet fortfarande är ganska betydande låg vi innanför sluss i hamnen som bara öppnar när tidvattnet är som högst, vilket det var kl 14 när vi kastade loss i onsdags för att segla vidare till Ile d’Yeu, som ligger ca. 50 distans längre ner i Biscaya utanför Loire-distriktet. Trots att regnet hängde i luften och lågtrycket tornade fick vi en superfin segling, med sällskap av delfiner igen, och förtöjde tryggt i hamn på den lilla ön kl 22 samma kväll, innan hårda vindar och regn rullade in på natten.

Efter regn kommer sol och vi kunde utforska den ön och lilla staden Joinville, där hummer och tonfisk är huvudnäring, förutom turister såklart. ”Rilletes de thon” var ju en riktig delikatess, någon slags tonfisk-paté. Och efter ett besök hos fiskhandlarn blev det såklart tvunget att köpa hummer i torsdags för att smygfira in höstlovet😋.

Dessa öar mitt ute i Biscaya skiljer sej ganska mycket från fastlands Frankrike. Någon konstig blandning mellan Gotska Sandön och Medelhavsö. Behagligt klimat och blommor året runt. Skog, stränder, fiskebåtar, klippor och vita låga hus med fina fönsterluckor.

Och massa gamla Citroen-bilar med äldre gubbar, och väl ägnat För cykling förstås då det var ganska platt. Vi njöt stort den behagliga ”ö-mentaliteten”.

Förurom gamla fort som vi nästan börjar bli blasé, har dessa öar forntidshistoria som sträcker sej till 5-4000 år före Kristus!

Idag lördag, på första höstlovsdagen, kastade vi loss igen för att ta oss ner mot La Rochelle.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *