Lazio och Ponza-öarna

Från Tibern-floden seglade vi ner längs kusten i regionen Lazio för ett kort strandhugg i Anzio-Nettuno. Lite jagade av tiden, nu bara några veckor kvar tills vi måste nå södra Sicilien, så blev detta ett kort stopp för bunkring av mat och besök i gamla medeltidsdelen av staden Nettuno. Anzio och Nettuno är två samhällen som ligger invid varandra med en lång strand emellan och vi svajade utanför Nettuno.

Morgonen efter kastade vi loss för att segla ut till Ponza-öarna. Terracina-bukten får vi återkomma till nästa gång. Perfekta vindar, svagt från norr ger oss skjuts nedåt. Ingen sjö eller kräng, bara sol, varmt och skönt häng på båten. Vi badar på vägen, steker och äter pannkakor, pysslar, hoppar i gungan på däck eller läser. Tv-spel under gång har vi sagt nej till då det som regel resulterar i illamående..Wordfued med mormor och morfar går bra.

Och plötsligt möttes vi av en förbisimmande havssköldpadda! Det är andra gången på vår resa! Tyvärr hanns inte fotodokumentation med.

Ponza/Pontine öarna är en ögrupp syd om Anzio på fastlandet så vi spar lite tid att inte följa kusten. Plus att vi ju gillar öar, med lite mindre samhällen, klarare vatten och till synes färre människor. Öarna är vulkanöar, och lär ha suttit ihop med fastlandet, men sjunkit för flera tusen år sedan och har bebotts sedan förhistorisk tid, med grottor, tunnlar och håligheter som etrusker och romare byggt. Den största ön, Ponza, lär vara uppkallad efter Pontius Pilates… Nu förtiden livnär sig ön på turism och till viss del fiske men som pga naturvårdsintressen håller på att dö ut.
Det blev fina dagar runt Ponza på svaj med besök in till lilla fiskehamnen med vår trogna gummijolle.

Ventotene

20 distans söder om ön Ponza ligger ön Ventotene som också tillhör ögruppen. Denna ö var ett strå vassare enligt oss. En mindre ö, bara 300 bofasta på årsbasis, och mer otillgänglig för turister, även om det även hit finnas färja från fastlandet, men bara sommartid, så kändes det mer som att detta var sommarställe för italienarna själva. Här finna lämningar av en exklusiv romersk semestervilla, Villa Julia, som kejsar Augustus byggt dit han skickade sin dotter Julia i excil, samt gedigna romerska vattenreservoarer, ett spännande fängelse på grannön, och inte minst fin by med placa och fina naturvägar uppe över ön. Tydligen är denna lilla ö en populär rastplats för flyttfåglar på våren på väg norrut från Afrika så detta är platsen för fågelskådare. Och paradoxalt nog tas öns frigående katter väl omhand med offentlig matplats och katthus👍🏻😻.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Herlig med godt seilvær….. det er bare å nyte. Kult med «glassbåt» og trangt i jollehavnen. Tøffe gutter i fall langs skutesiden. Herlig avkobling i fint vær. Fortsatt god seilas 👍🤓🌺🇳🇴

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *