Menorca

Från Pt. Soller seglade vi upp till Mallorcas nordöstraste del, Formentor. Här det som närmast över till Menorca, så vid foten av den jättelika klippan Cap de Formentor blev det svaj innan vi la kurs mot Menorca, ca 35 sjömil.

Det är lustigt hur olika Mallorcas och Menorcas kuster som vätter mot varandra är.

Det blev nästan en vecka seglandes mellan vikarna på Menorcas södra sida, från staden Cituadella till Mao/Mahon. Vi har svajat i oändligt turkost vatten, mellan klippor som schweizer-ostar fulla av grottor och krigsrum och gömslen för krigare, pirater och hippies som härjat på ön från 2500 år sedan till idag. Vi tycker att Menorca är ganska likt Gotland. Platt, kalksten, låga barrträd och stränder av både sten och fin sand. Längs kusten, runt hela ön, går fina vandringsleder, egentligen ridstigar sedan 1300-talet när man red längs kusten för att hålla utkik om fienden kom. Men det blir inte lika många utflykter och utforskande av natur, land, kultur och historia, så som vi kunnat göra under hösten och vintern, då det är VÄLDIGT varmt solgassande till sen kväll. Det blev kortare promenader på klipporna och bland grottor, och sedan en väldig massa bad!

Vi har konstant 30 grader nere i båten trots alla solksydd för att hindra solen och värmen att tränga ner under skrovet. Men det går liksom inte att stänga värmen ute! Havet är konstant 25 grader, på dagarna är det 35 i skuggan och kvällarna blir aldrig under 25 grader så värmen stannar liksom i båten😅. Men man vänjer sig.. Att sitta ute i sittbrunnen på kvällen när mörkret lagt sig vid 22-23 är en fantastisk tid för hyfsad svalka innan sänggång.

Lagom till helgen nådde vi staden och hamnområdet Mao/Mahon. Mahon har verkligen ett strategiskt läge i Medelhavet, i ett enormt naturligt hamnområde innanför en kanal in från havet. Tydligen är Mahon en av världens största naturliga hamnar efter Pearl Harbour 😳! Man förstår att staden haft ett stort värde för såväl Fenicier, Romare, Morer, Vikingar och av olika Europeiska konstellationer av britter, fransmän och spanjorer.

Vi ankrade först utanför staden i en stor och helt skyddad bukt. Hit nådde ingen dyning👍🏻. Här invid ligger en enorm borg från Englands storhetstid på 1700-talet och på en egen liten ö ett karantän-sjukhus för epidemier… men det verkade inte ha tagits i bruk för covid-patienter, senast var nog vid gula febern och tyfus på 1800-talet. Tyvärr var båda dessa anläggningar stängda (alla turistattraktioner har inte öppnat än efter nedstängningen) när vi kom svettandes på promenad!

Väl förtöjda vid kaj mitt inne i Mahon blev det stadsvandring i den jättefina staden som man når efter ännu en svettig promenad upp för kalkstensåsen för rekognosering.

Det blev besök på fiskmarknad, handling och provsmak av Mahon-ost och Mahon-Gin. Osten är vi ju bekanta med sedan tidigare och är en favorit i alla dess former (ung, mellan, gammal), men att det fanns gin-destilleri på ön var nytt. Något som tydligen engelskmännen (kvinnorna ?) etablerat på ön! Vi testade däremot inte någon mayonnäs, som lär vara fransmännens påfund, Mahonese. Och på restaurang kunde vi ju inte låta bli att testa den lokala maträtten hummer-gryta. Gott men lite överskattat faktiskt med tanke på priset🙈!

Med detta lämnade vi Balearerna och Spanien för denna gång. Idag, måndag morgon i gryningen, kastade vi loss för att segla de 180 sjömilen mot Sardinien och Italien! Det blev 5 månader i Spanien under våren! Inte att glömma höstens 2 månader längs spanska Atlant-kusten! Alltså 9 månader av 12 i Spanien på vår resa! Nu är vi redo för Italien!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Ni är nära nog Spanjorer nu ju. 🇪🇸 Spännande att jämföra med Italien och skillnader i kultur/mat/språk etc! 💚🤍❤️

    1. Ja, det känns så kul och spännande att byta land igen, äntligen! Italien är lite extra härligt på något sätt!

  2. Hei, så fint at dere er på kurs igjen. Flott bilder fra menorca og sikkert en veldig god ost👍😉 gleder meg for dere og ser fram til rapport fra Italia……
    – fortsatt god seilas👍😎🌺🇳🇴

    1. Mahon-osten är 👌🏻! Nu blir det mer italiensk ost, som ju oxå är 👌🏻!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *