Midsommar och vi rundar Siciliens södra udde

Från Licata seglade vi i svaga vindar österut, och svajade längs den raka sydliga sandstrandskusten med obefintliga vikar att komma i skydd från havsdyningarna. Så sjöbenen sattes på prov direkt när vi pendlade från ena sidan till den andra på våra svajplatser hela nätterna, trots nästan stiltje. Värmen är påtaglig och vi riktigt känner Afrikas öken nära!

Två nätter av gung räckte så till midsommarafton gick vi in i hamn i Marina de Ragusa. En liten hamnstad som ligger utanför den historiska staden Ragusa som lär vara väl värd att besöka. Men i närmare 40-gradig hetta insåg vi snabbt att vi inte ville sätta oss på en buss för att åka de två milen upp till staden. Vi njöt istället i den lilla fina badorten Marina de Ragusa under midsommarhelgen! Jättemysigt och vi alla fick riktig semester- och midsommar-feeling med mysig piazza, strandpromenad, beach-club, hamnpersonal som körde killarna till stranden, och till slut nubbe och midsommartårta.

Efter midsommar var det dags att cruisa vidare och vi hittade en bra svajplats i skydd för dyningar precis vid Siciliens södraste udde, Portopalo. Inte för inte är detta en bra svajvik för här ligger en av Siciliens största fiskehamnar med vågbrytare mot havet i två riktningar. Så här kunde vi svaja, trots lite fläktande vind, i platt vatten. Och fotbolls-EM kunde ses i lugn o ro.

Jolleutflykt till land är alltid ett måste men det var en tragisk syn av gamla sopor, fiskkadaver och båtvrak som låg spridda på den annars vackra stranden! Men i fiskehamnen hittade vi en restaurang där Birra och Fanta intogs under den hetaste timmen🍻 serverad av muttrig personal som inte verkade vana vid turister.

Här vid Siciliens södraste udde övergår Medelhavet till Joniska havet. Här rundade vi lilla ön Capopassero med sitt fort som byggdes på 1600-talet för att skydda mot Turkarna som hotade från sydost!

Nu seglar vi vidare norrut längs Sicilien mot Syracusa!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *