Mot Balearerna & sommarens slutdestination (2021)

Efter fina dagar på norra Sardinien stod vi framför vår sista och längsta seglingsetapp denna sommar; överfarten från Sardinien till Balearerna och Menorca. Detta är en sträcka på 190 sjömil vid den närmaste överfarten för oss, vilket vi beräknar till 2 dagar och en nattsegling. Med bara en vecka kvar till planerad ankomst i Soller den 20 augusti var det nu hög tid att ta denna överfart. Dessutom var nästa blåsväder från nordväst på gång så torsdag-fredag 12-13 augusti tog vi farväl av Italien, för denna gång, för att ge oss över till Spanien.
Överfarten gick fint, svaga vindar största delen och ingen sjö. Med undantag för några timmar på natten när det brallade upp och blev 12 mps.

Hela första dagen hade vi sällskap av dagsländor ombord. Till Teds och Ronjas stora glädje. Olika typ av glädje…😺.. Ronja mumsade upp de krispiga sländorna när de blev sävliga vid dagens slut…

Killarna älskar när vi nattseglar och vi äter middag i skymningen under gång och de får krypa ner och titta på film och sova gott. Fredag eftermiddag vid 16 ankom vi Mahons vikar på östra Menorca där vi sov gott väl skyddade.

Det blev bara ett par dagar på Menorca, för nästa blåsväder var på gång och ingen av vikarna på ön skulle bli tillräckligt skyddade.

Vi hade hoppats att kunna gå in i Cituadella på västra sidan av Menorca som är det perfekta läget för hårt nordostvind, men där var det helt fullbokat och omöjligt att tjata eller förhandla sig till plats…Alla i närområdet hade ju liksom vi sett vindprognosen sedan länge…

Så det blev ett par korta stopp på norra Menorca innan stormen kom och sedan seglade vi över till Mallorca där större skyddad vik för hårda nordliga vindar finns i Pollenca, men förhoppningen var att kunna få plats i hamn, men även här var allt fullbokat! Men till slut fick vi av en snäll bensinmacksägare i Pollenca hjälp att få plats i Pollencas kommunala hamn, Ports IB, trots fullbokat och att båten egentligen är lite för stor enligt kravspec i hamnen, vilket vi var mycket glada för.

Känns speciellt att vi nu är tillbaka på Mallorca efter 2 månaders seglats från södra Sicilien genom hela Italien! Så det blev det anledning att fira!

När blåsvädret lagt sig fick vi ett par sköna avslutningsdagar på svaj i vackra vikarna Cala Murta och Sa Calobra på norra Mallorca på väg mot slutdestinationen Port Soller för den här sommaren!

20 augusti – Åter i Soller!

Härlig känsla att segla in i Port Soller efter två månaders sommarsegling! Och än härligare att komma hem till lilla hemmet i Soller med självklar middag på Placan♥️.

Nu blir det ett år till i Svenska skolan på Mallorca, Max årskurs 7och Ted årskurs 3!

Sommaren 2021, 20 juni – 20 augusti har vi seglat 1000 sjömil från Licata Sicilien till Soller Mallorca!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *