Muxos, Costa da Morte och Muros

Så har vi äntligen kommit runt nordvästra hörnan av Spanien och är på väg ner mot Portugal. Från A Coruna har vi 400 sjömil (!) framför oss ner till Portugals sydvästra hörn!

Efter finfina dagar i A Coruna där vi fick riktig julkänsla med fint väder och julshopping seglade vi vidare med nordvinden i torsdags till lilla Muxos, drygt 50 sjömil söder ut. Därifrån seglade vi sedan i söndags, 2a advent, vidare ytterligare 40 sjömil till Muros.

Muxos och Muros är mindre fiskebyar längs Galiciens kust. Kelterna/Galicierna fiskade och brukade jorden här långt före Romarna och dessa blev sedan nog så betydelsefulla platser för Kristendomens, Katolicismens, tidiga spridning. Här närmar vi oss slutet av pilgrimsleden som vi seglat jäms med ända från San Sebastian, och närmar oss Santiago de Campostela där lärjungen/aposteln Jacob tydligen är begravd! Men exakt dit in tar vi oss inte med båten.

Lilla Muxos var däremot verkligen en sagolikt fin plats på vägen på många sätt!

Skeppskyrkan på udden i Muxos är, liksom kyrkan på udden Cabo Finisterre/Fisterra (världens ände enligt Romarna), en viktig och nästan andlig avslutning för pilgrimerna ute vid havet. Några lämnar sina gamla utvandrade skor här..enligt gammal tradition. Och Pilgrims-musslor blev såklart ett naturligt val till lunchen👌🏻.

Här finns många andra gamla traditioner bevarade, så som att krypa under/runt de heliga stenarna på udden. Det gjorde vi såklart, 9 varv (!!) enligt sägen, vilket lär göra mirakel! Väl värt ett försök för att hela en ond rygg😂.

Det är såklart jättespännande med allt vi lär oss under vår seglats i Kelternas, Romarnas och Vikarnas fotspår, särskilt när Max nu börjat läsa om bl.a. Kristendomen i religionskunskapen!

Utanför Muxos börjar den sk. Costa da Morte, dödens kust😱, pga. av mängder av skepp som krossats vid de förrädiska stenarna och klipporna utanför kusten..Det sägs även att fartyg lurades in av rövare satte facklor på kor/hästar för att missleda fartygen upp på de farliga grunden! Vi förlitar oss på modern teknik och instrument och skippar nattseglingen just här😉.

På vägen mellan Muxos och Muros passerade vi Cabo Fisterre/Finisterra som enligt Romarna var världens ände!

Andra advent tillbringades i fina Muros, innan vi hoppas komma vidare mot Vigo som Spaniens sista anhalt. Granen är på plats i båten🎄.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Muros rådhus liknar väl lite Vaxholms rådhus? Och klipporna våra bohuslänska. Vackert! Skönt att ni verkar ha fått njuta lite bättre väder, även om vind och vågor regelbundet påverkar er. I Sverige pendlar vädret mellan senhöst och vinter, ena dagen plus och andra dagen minus.

    1. Ja, Muros är lite av Vaxholm, på spanskt vis, samma storlek och form på rådhuset. Fint med mer julbelysning bara😉. Och klipporna i lilla Muxos är som på Draget på Malmön!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *