Normandiska öarna – Kanalöarna

Vi lämnade Normandie och la kursen ut till Guernsey mellan Frankrike och England, strategiskt för väder och vind, där vi stannade över helgen. Hit gick det i en rasande fart, de 45 distansen tog bara 5 timmar! Det var extrem medström och rätt vindriktning så vi toppade 14 knop och kom aldrig under 8 knop trots för en gångs skull svag vind merparten av seglatsen! Man såg i vattnet hur strömt det var!

Kändes spännande att få se lite av dessa annorlunda öar. Nu var det Max tur att hissa gästflaggan, som fick bli den Engelska gästflaggan även om vi var osäkra på om det var rätt…Öarna ligger visst nog under engelska kronan, men är helt självstyrande med egen valuta (Guernsey pund) och flagga.

Dessutom hamnade vi ju både utanför EU och Schengen, vilket krävde inklarering med tullpapper osv. Då upptäckte vi att medhavandet av djur inte var helt självklart😬.. Ronja med sitt pass har ju bara tillåtelse att resa inom EU! I tullpapprena och i land satt skyltar att det var ”strictly forbidden” att ta med djur i land…anledningen är väl primärt rädsla för sjukdomar/Rabies, vilket Ronja är vaccinerad mot, men lagar är lagar och att skepparen skulle bli åtalad och katten omhändertagen kändes lite oroväckande.. Till slut tolkade vi iallafall paragrafen i tullpappret som att om vi har kvar Ronja nere i båten så skulle det vara ok. Så fick det bli. Ingen luftning av katten dessa dagar helt enkelt. Och Customs/tullen kom aldrig och besökte just vår båt.

Vid ankomst till St Peters Port fick vi ligga i yttre hamnen och vänta ett par timmar på att det skulle bli tillräckligt med vatten så vi skulle komma över tröskeln som ser till att inre hamnen aldrig helt töms på vatten. Det är inte många båtar i hamnen så här års..

Väl förtöjda blev det självklart med pub-besök. Den lokala ”seglarpubben” låg vägg i vägg med kyrkan, så ett det fanns möjlighet till studiebesök i kyrkan innan men det var ingen som anmälde sej denna gång 😂.

Guernsey är en spännande ö vi gärna hade stannat längre på för att utforska vandring och andra delar av ön. Hit ”emigrerade” tydligen Victor Hugo på 1800-talet medan han färdigställde ”les Miserables”.

Denna gång gjorde vi den mysiga staden St Peters Port med trånga gator och besök i stadens övervakande slott Castle Cornet.

Här korvstoppades vi med historia från 1066-nutid! Kanalöarna har verkligen kastats fram och tillbaka mellan England och Frankrike många gånger, med undantag för Tysk ockupation under världskrigen. Man förstår ju att det är skönt att nu vara ”sina egna”.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *