Norra Tyskland och Kiel-kanalen

Efter två nätter i södra Danmark la vi kursen över södra Östersjön ner mot norra Tyskland. Måndag hade vi en underbar seglats. Perfekt halvvind 7 mps och strålande sol över havet. Vi avverkade 60 sjömil på 11 timmar.

Max klarade av en del skolarbete, men Ted har svårare med balanssinnet och kunde inte fokusera på annat än att surfa med⛵️.

Vid 7 på kvällen angjorde vi den lilla staden Laboe utanför Kiel. En härlig badort med långa stränder och ett antal restauranger. Efter en lång dag på sjön kändes det självklart att stanna två nätter.

På tisdagen blev det skola, bad och promenad och besök av ”Naval marine museum”. Där fick vi gå in i en riktig u-båt, U995, från andra världskriget samt minnesplatsen ”Naval memorial” för alla som dött till sjöss i krig. Byggnaden är 65 våningar hög så utsikten var fantastisk. Detta blev en bra historielektion för oss alla med introduktion/repetition av framförallt 1a och 2a världskrigen.

Kiel-kanalen

Idag onsdag kastade vi loss för att slussa in i Kiel-kanalen, som förbinder Östersjön med Nordsjön med den nästan 100 km långa kanalen som grävdes i slutet av 1800-talet. Efter inslussningen tog det ca 8 timmar tills vi förtöjde i lilla staden Brunsbuttel, precis innan slussen ut från kanalen till floden Elbe.

Det var en vacker transport genom området Schleswig-Holstein, längs gröna lövverk och bondelandskap, samtidigt som vi mötte enorma container-fartyg titt som tätt. Hela dagen var det kvavt varmt och stilla, och väl förtöjda i den lilla hamnen bröt ett oväder ut med ösregn, åska och blixtar..! Vis av erfarenhet kände vi alla oundvikligen ett visst obehag tills blixtarna och åskan rullat iväg på behörigt avstånd..

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Halloj på Er
    Kom äntligen in på sidan. Så fantastiskt Ni har, så fina bilder på Ert äventyr. Tråkigt att vi inte kunde ses utmed kanalen :). Här hemma är det i full gång med Bogesund, jätteroligt. Men jag saknar mina grannar, vinket på morgonen. Var rädda om Er så hörs vi snart igen. Anne & Peter

    1. Vi saknar grannarna också, så vi får hålla tillgodo att vinka till glatt till alla vänliga holländare längs kanalen😉, och Roger socialiserar såklart alltid lite extra hör och där han kan😂. Stor kram till er båda. Ses kanske nere i Europa i vinter!?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *