Påsk och Max födelsedag – 6 veckor på Ibiza

Ytterligare 3 veckor på ”resort” Ibiza har gått…Nu har vi varit här 6 veckor! Det är en vecka längre än Ystad! Vi har tillbringat stort sett dygnets 24 timmar på/i båten och de omkringliggande bryggorna, de närmaste 100 metrarna. Enstaka besök till mataffären. Varje kväll kl 20.00 ljuder utryckningsfordonens sirener och de stora fartygen tutar i hamnen medan folk appåderar på balkongerna för att hylla dem som jobbar i krisen. Till en början kändes det lite kusligt, men nu känns det bra då det inger ett visst hopp. Vi läste ju att de i Italien efter en stund slutade med detta i takt med att hoppet om förbättring avtog… Så måtte denna trevliga tradition bara inte avta!

Vi har firat Påsk…

Påskförberedelser.

Haft påsklov från skolan Båten…

Max har fyllt 12 år!

15 april, mitt i påsklovet, var ingen vanlig dag! Det var Max födelsedag! Inget blev riktigt som först planerat, men det blev en jättebra dag med kalas och firande med vår nya ”familj” och vänner på Ibiza. Planen var egentligen att vara på Sardinien, Italien och att morfar återigen skulle mönstrat på! Men liksom blixtnedslaget i Ystad förändrade Teds födelsedagsplan, så förändrade Coronan Max födelsedagsplan! Nu gör vi inga nya födelsedagsplaner framöver😂.

Flaggspel dagen i ära⛵️🎂🇸🇪🇪🇸🇩🇰!

Nu rullar dagarna vidare, efter 4e och sista skollovet ombord. Bara två månader kvar till sommarlov! Vanligtvis skulle man kanske inte ha något emot Ibiza på sommarlovet, men vi hoppas faktiskt inte att vi är här då fortfarande! Men vem vet..?

Vi följer nyheter, andra båtar och forum i sociala medier, försöker tolka för att kunna planera men det är väldigt svårt. Det är fortfarande förbud att att ge sig ut på havet med mindre än om du kan påvisa att du är påväg till hemlandet. Ett fåtal hamnar tar emot transit-båtar, dvs. de som är på väg hemåt. Det är långa sträckor mellan dessa hamnar, vilket innebär flera dygns non-stop segling. Det är rigorösa rutiner att få klartecken av myndigheter att få tillstånd och när man väl är framme i lämplig hamn kan läget vara ett annat och man kanske inte blir insläppt och kan tvingas ligga på svaj i ett gungande hav, eller till och med vända tillbaka dit man kom ifrån…Och att gå i land någonstans just nu är omöjligt, så det blir isolering i båten och bunkringsassistans vid kaj… Just nu känns osäkerheten för stor för oss att ge oss iväg. Vår förhoppning är att restriktionerna inom inte allt för lång tid kan lätta nationellt, så vi allafall kan segla runt Balearerna och längs spanska kusten under resten av våren och kanske sommaren. Men tiden rinner iväg och vi har ju nu bara ca 3 månader kvar av vårt år.. Det tog oss 5 månader att ta oss från Ystad till Gibralatar… Att lämna båten i Medelhavet var en plan från början, men detta baserat på att vi och andra det närmaste året fritt skulle kunna resa till/från båten i Medelhavet för att förflytta båten löpande och även kunna skapa vissa intäkter för finansiering.. Detta känns just nu svårt, så att låta båten ligga fast i hamn kan bli väldigt dyrt… Så vi funderar och resonerar lite till helt enkelt…

26 april!

Glada nyheter är iallafall att fr.om imorgon 26 april, tillåts barnen gå ut och leka med boll, cykel etc. upp till 1 km från hemmet/båten, i föräldrars sällskap, EN timme om dagen! Spanien har hittills haft bland världens hårdaste restriktioner, och nödläget förlängs ytterligare 2 veckor tom 9 maj men nu med lättade restriktioner för oss med barn, efter massiv kritik om barns hälsa från hälsoministeriet. Så nu har vi chans att kunna ta något längre promenader och låta barnen cykla i omgivningarna med oss vuxna och kanske även gå till närbelägna stranden! Hurraaaa! Den andra maj kanske vi får lov att gå ut och träna! Förutsatt att dödstalen fortsätter att sjunka!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Hvilken opplevelse dere har. Hvem kunne planlegge coronaepedemien?? Men at det kommer bli spesielle minner, det er sikkert. Forstår at det begynner bli litt trist bare å ligge stille. Håper snart at dere får se litt mer av denne fantastiske øya. Stå på og lykke til. Masse klemmer fra oss i Oslo 👍🤓🌺🇳🇴

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *