Siracusa

Från fiskebåtsviken seglade vi 27 distans vidare till Siracusa. Varmt och disigt och hårda vindar på g så vi planerade för att stanna flera dagar här, viket även är ett måste för att hinna utforska. Vi förtöjde vid stadskajen, istället för en av de vanliga gästhamnarna, då detta finns som möjlighet som nyttjas av de stora lyx-yachterna som är för stora för att tråckla sig in i de prångiga och varma gästhamnarna. Lite som att ligga vid Strandvägen i Stockholm istället för i Wasa-hamnen. Typ.
Här kopplar stor-båtarna upp sig vid stora metallbojar och kopplar in sig på stads-elnätet och ligger på första parkett för staden.

Vi fick kontakt med en agent, Roberto, som managerar dessa yachts, och han sa att vi var välkomna in till kaj, men att ligga på eget ankare, för 100 euro i 5 dagar! Så det kändes som ett självklart val med tanke på att en natt kostar drygt 100 euro för oss i gästhamnarna! Dock skulle uppkopplingen på elnätet kosta typ 300 euro plus ockerpris i förbrukning, så det var inte att tänka på. Så vi fick klara oss på våra ynkliga solceller och starta motorn (🙈) för laddning några gånger..men det märktes inte när kryssningsfartygen låg och brummade invid. Men det var betydligt skönare att ligga luftigt än att behöva trängas bland andra båtar tätt intill.

Det blev 5 härliga dagar i Siracusa, med stadsvandring både på den lilla ön Ortigia, där vi låg förtöjda, som liksom är gamla stadskärnan där exotisk marknad, restauarnger, shopping och historiska verk blandas, men även ut i de yttre områdena av Siracusa.

Santa Lucia som var från Siracusa, och avrättades pga av att hon var Kristen, enligt vissa av halshuggning och andra menar att hon fick halsen avskuren… martyrdöd hursom..

Matematikern och vetenskapsmannen Archimedes från antiken är född här i Siracusa, så ett jättebra museum med alla hans mekaniska konstruktioner besöktes såklart! Jättekul och interaktivt för både barn och vuxna!

Det blev ett par svettiga vandringar upp till de yttre delarna av Siracusa där de mesta ruinerna från de gamla Grekerna och Romarriket är synliga. Här besöktes bl.a. den gamla grekiska teatern med intilliggande stenbrotten där slavarna huggit och forslat sten till grekisk/romerska stirverken, den Romerska Amfie-teatern och katakomber.

På ön Ortigia var även djupdykaren Enzo Mayorca född, stadens stolthet, och det var gör utanför han satte världsrekord i fridyk 101 meter, 1988!

finns även en sötvattenkälla, vilket är unikt i Medelhavet, med salta havet bara 4 meter invid! Och Apollotempel mitt i shopping-ströket! Ortigia var verkligen en fantastisk plats med något för oss alla!

I Siracusa mötte vi även våra danska vänner Johnny och Lone som vi delvis seglade med förra sommaren! Ett glatt återseende efter ett år de har varit i Grekland och vi på Mallorca. Det blev ett par middagar (Johnnys och Mimmis födelsedagar firades) och hejande på Danmark i fotbolls-EM.

För att uthärda värmen och all sightseing tillbringades en del tid på den lilla Beach-cluben som låg på utsidan av Ortigia.

Fullfart och nattsudd på båten vid kajen i Siracusa😻!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *