Sista stopp i Biscaya – äntligen i A Coruna

Första Advent seglade vi i full fart de sista 55 sjömilen i Biscaya till A Coruna. På hörnet av norra Spanien har vi nu avverkat hela Biscaya-bukten, från norr till söder och öst till väst! Under årets tuffaste årstid! Det blev 770 sjömil, den 21 oktober till 1 december!

…och tände 1a ljuset i adventsstaken.

Trots att vägvalet, den långa vägen, gjorde att vi fastnade i många och långa oväder är vi glada att vi fått utforska västra Frankrike med öar och den Spanska nordkusten. Självklart lite synd att vi gick in i Biscaya-bukten långt senare än planerat, så att vi inte kunde njuta sensommaren i slutet av september vid Atlantkustens vackra stränder… Istället blev det mestadels fulla sjöstöll, mössor och dunjackor och stövlar i oktober och november😂. Någon form av regn stort sett varje dag och en evig planering för vind och vågor. Men oj vad vi har sett och upplevt och lärt oss. Och vilket team vi är och har blivit❤️! Stor eloge till Max och Ted som trots regn, blåst, sjögång och avsaknad av sol och bad är positiva och glada!

Nu ska vi njuta den fina staden A Coruna, fortfarande i Galicien, och invänta lagom nordlig vind så vi kan lägga kursen söderut.

Äntligen fick vi här klarblå himmel, om än nordlig vind med kyla, men sååå vackert! Cyklarna togs fram så det blev en heldag friluftsdag på cykel-sightseeing och integrerad intensiv historia-lektion på arkeolog-museum i den gamla borgen Castelo San Anton och romerska Herkulestornet, som också finns med på Unescos världsarvslista, avslutat med boll och spring på den största långa stranden. Fantastisk att så mycket historia ryms i Galicien! Från keltiska bosättare i forntid och järnålder till romarnas exploatering och övertagande till morer och vikingarnas framfart och sedan Kristendomens utveckling efterföljt av Nalpoleons grepp, frihetskriget och sedan Franco! Jösses, inte konstigt att killarna njöt spring på stranden!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

6 kommentarer

 1. Så herlig at det nå går sydover. Men du verden hvor mye interresant dere har opplevd der i de siste uker. Må håper jeg dere får god nordlig vind og kan komme god sydover langs Portugals kyst. Snart god 2. adventshelg. Virkelig hyggelig å følge dere både her og på AiS’n. God seilas‼️👍🤓🌺

 2. Hei igjen og god 2.søndag i advent ombord. Håper det går fint sydover med dere nå, men jeg har problem med å følge dere på AiS. Den er ikke oppdatert på over 3 dager? Andre som opplever det samme?? Men kos dere sydover mens dere tenner to lys i kveld 🕯🕯🤓🌺🇳🇴

  1. Hej Björn! Ja, nu är vi på rull söder ut! Känns så bra, även om hela Atlanten står på även ner för denna kust🤪. Det ör visst nog lite seg uppdatering på Aisen så hör års… vi har hört och ser själva att Marine Traffics sändare inte uppdateras så frekvent och då blir våra positioner inte uptodate. Sist släpptes vi innan vi gick i hamn i Muxos i torsdags em. Och när vi sedan legat stilla och haft avstängt till imorse så uppdateras vi inte. Men nu bör du se oss i Muros.
   Så trevligt att du hänger med i bloggen. Hoppas ni mår bra i mysiga Oslo med fin 2a advent och laddar för jul🎄. Stor kram från Mimmi o Co

   1. Takk for info. Jeg følger med og gleder meg over nye havner og seilstrekk dere forteller om. Fortsatt god seilas👍🤓🌺🇳🇴

  1. Vad kul att ni ”hänger med” på avstånd Maria! Vi hoppas önskelistan till jul uppfylls😉! Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *