Sorrento, Pompeii och Amalfi

Från de fina Ponsa-öarna seglade vi in mot Neapelbukten. Planen var ett stopp på Ischia precis utanför, men när vi kom dit på lördag eftermiddagen var det så fullt med båtar på svaj, trångt med folk på stränderna, och färjetrafik som rusade fram och tillbaka så det kändes inte lockande. Dessutom hade vi bra vind för att segla vidare in i Neapelbukten till Sorrento, så det blev denna dag 50 distans istället för 25 ! Men det är liksom inget omak för någon att bara segla lite till i dessa förhållanden. Så lagom till solnedgång seglade vi in till Sorrento vid foten av vulkanen Vesuvio.

Vi låg 2 nätter i Sorrento Piano, en lite mindre by invid Sorrento, som var lite lugnare och färre turister med en fantastisk hamn, Marina Grande, som sedan 1600-talet bedrivit båtbygge av fina träbåtar, Gozzo Sorrentini. Staden ligger uppe på höjden så man får gå sicksack-vägen upp några hundra meter eller ta hissen genom berget.

En utflykt till Pompeii var såklart ett måste med tåg bara 30 minuter.

Folktomt i Pompeii i stekande hetta, men väl värd utflykten tyckte alla! Så spännande att gå runt bland gator, hus, badhus, teatrar och kyrkor där ca 20.000 människor bodde när Vesuvius begravde staden år 79!

Tillbaka till Marina Grande på kvällen hade vi bra underhållning i den trånga hamnen när den proffsiga hamnkaptenen tog in den ena monsterbåten efter den andra med högklackade och fina skjortor på passagerarna.

Efter ett par dagar i Neapelbukten seglade vi runt hörnan och längs vackra Amalfi-kusten, som nästan är larvigt fin med bl.a. byarna Praiano och Positano, där det är svårt att hitta bra förtöjning och ankring skyddat från vind och intensiv färjetrafik. Tillslut blev det en natt på svaj utanför staden Amalfi, vid foten av slingriga bergsvägar med tutande moppar och klämtande kyrkklockor.

Kändes nästan som i en Disney-saga 🏰

Vackra ön Capri utanför Amalfikusten var lockade men liksom Ischia var där mängder av båtar och förjor och folk så det kändes bättre att fortsätta vår seglats söder ut med fortsatta nordvästliga vindar. Bara drygt 2 veckor kvar till vi ska parkera på södra Sicilien ⚓️.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Så herlig dere har det nå like flr skolestart…… bare å kose seg👍🤓🌺🇳🇴

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *