Toscana-kusten, Elba och Teds födelsedag

Vi lämnade Rom 24 juli och seglade en lång heldag, 70 sjömil, upp till Toscanas kust och stannade i Porto Santo Stefano, innanför ön Giglio (där kryssningsfartyget gick på grund och sjönk 2012). Lågtryck med hårda vindar från syd och åskväder cirkulerade, så höga klippan i Porto Santo Stefano var bra skydd från sydliga stormen som skulle komma till natten. Dock helt fullt i hamnarna så vi fick svaja. Det blev ett par riktigt blåsiga dagar och nätter i väntan på att kunna gå vidare.

Max och Roger nattvaktade faktiskt ute i sittbrunnen ena natten för att ha koll. Det är alltid svårt att sova gott på svaj och särskilt med 20 mps!

På måndagen den 26 juli seglade vi vidare, fortfarande hård sydlig vind, i full fart de 30 sjömilen till Piombino, lite söder om Pisa, som är vårt nordligaste mål på Italienska kusten för att sedan gå väster ut till ön Elba och så småningom vidare mot Corsica, Sardinien och Balearerna.

Hittills har vi avverkat närmare 600 sjömil från sommarlovets start i Licata!

De sista 30 sjömilen från Porto Santo Stefano till Piombino, och ön Elba, vårt nordligaste mål denna sommar.

I Piombino mötte Håkan, Sanna och Emil på kajen! Dock fortfarande blåsigt och ostadigt så det blev 2 nätter i hamn i staden Piombino där familjen Lind bodde på hotell. Planen var egentligen en tågtur till Pisa för att se lutande tornet, men det hade Linds hunnit med medan vi låg inblåsta så det blev istället ett par trevliga dagar i Piombino, en typisk toskansk liten stad med piazza och klocktorn.

Efter ett par blåsiga och mulna dagar klarnade det upp och vi seglade ut till ön Elba. Det blev en natt i Elbas största stad Portoferraio på norra sidan av ön, som framförallt är känd för Napoleons tid i exil just här 1814-1815 vilket präglar staden och Elba-borna fortfarande firar glatt. Trots att hans trupper först erövrade ön och att han sedan skickades hit av Frankrike i exil och att Napoleon utropade sig själv som ”den stora härskaren av ön”, verkade Elba-borna gilla honom och han är därför en hyllad man här!

Efter stadskaj och promenad runt historiska borgar, vakttorn och ringmur i Portoferraio gick vi längre bort på norrsidan av Elba och svajade i mysig bukt med klart vatten och efterlängtad snorkling och varma bad. Under lågtryckets föregående dagar kändes det höstlikt i det mulna vädret och havstemperaturen sjönk så nu var bad och båthäng efterlängtat för alla. Och såååå kul med vänner ombord, för både barn och vuxna!

Dagarna med Lind-familjen gick fort. På fredag eftermiddag 30 juli mönstrade de av i Rio Marina på östra sidan av Elba. Härifrån tog de färjan tillbaka till Piombino för vidare resa med tåg till Pisa och flyget hem! Det blev tomt i båten när de klev av🥲..

I Rio Marina hamnen var det fullt så när vi vinkat av familjen seglade vi ner på södra sidan av Elba och la oss i mysig svajvik utanför Port Azzurro där vi firade Teds födelsedag 31 juli!

Ted fyller 9 år!

En underbar dag enligt Teds önskemål på svaj, med aktivitetsschema av Max, tårta, pannkakslunch, presenter och ballonger!

På eftermiddagen började det blåsa och efter lite tjat fick vi plats i hamnen invid i den fantastiskt mysiga staden Porto Azzurro. En perfekt avslutning på Teds stora dag med middag på restaurang och god natt sömn, väl förtöjda i hamn🎈.

Porto Azzurro (havsblått) hette tidigare Longone och var en fiskeby och hamnstad som bollades mellan fransmän och spanjorer på 16- och 1700-talet och sedan övertogs av Kungariket Neapel tills Napoleon kom till ön med sina trupper i början av 1800-talet. Så även här finns borg och vakttorn från 1600-talet som numera är ett aktivt fängelse på vackraste platsen med fin vandringsled bland kaktusar!

Vid vallgraven till det gamla fortet blir man stoppad för här bor fångar i det aktiva fängelset.

I mysiga Porto Azzurro trivdes vi gott och med mycket vind i prognosen och dyningar kostade vi på oss två nätter i hamn. Hamntaxan för oss är oavkortat 120-150 euro per natt i dessa farvatten😱!

Sista stopp på Elba blev på södra sidan, den lilla staden Marina di Campo, där vi svajade med närmare 200 båtar, tyvärr bara en natt innan vi måste ta den äntligen gynnsamma vinden västerut mot Corsica och Sardinien.

Mitt i bukten låg ”Jungle float” förankrad till killarnas stora glädje, så Teds födelsedagsfirande och Elba avslutades på bästa tänkbara sätt enligt killarna👌🏻!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Så skulle även jag gärna fira min födelsedag Ted! Ha en fortsatt bra seglats! Vi seglar hemåt nu efter över en månads segling här på Sveriges östkust i ett fantastiskt väder. Nästan Medelhavslikt. ⛵️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *