Vi lämnar Sicilien

Från Taormina är det inte långt kvar till Messina-sundet, östraste delen av Sicilien, och där Italienska fastlandet möter Italien är väldigt nära. Här hamnar man i ett vägval; segla genom Messina-sundet och gå norrut, eller skippa Messina och segla sydost, nedanför Italienska stöveln och då är det väldigt nära över till Grekland. ”Bara” 250 sjömil över till Korfu.
Förra året när vi lämnade båten på Sicilien var planen att återvända denna sommar och fortsätta till Grekland på sommarlovet. Men efter ett tufft år av pandemi och all osäkerhet hade vi bestämt att segla tillbaka västerut för att istället avsluta sommarlovet i Pt Soller. Men nu när vägvalet konkret stod framför oss så kändes det svårt och vemodigt att ge upp drömmen om att segla till Grekland…. Men så fick det bli! Vi tog vägen upp genom Messina-sundet och tillbaka upp i Tyrreniska havet där vi var för ett år sedan.

Vi har nu seglat hela Sicilien runt.

Messina-sundet talas det mycket om i seglar-kretsar, då det är både väldigt trafikerat av stora fartyg men även för att det ofta blåser hårt genom sundet och bildar hög sjö, plus att det är mycket strömmar i den avsmalnande passagen. Men när vi seglade igenom var det platt vatten, och inte mycket trafik. Men strömt var det i vattnet och rigorös rapportering till Costa Guarderia krävs oavsett.

Mitt i Messina-sundet stannade vi över natt i staden Reggio Calabria, i regionen Calabrien på fastlands-sidan, där vi hade fått tid på varv för upptagning av båten, för att skrapa och spola bort all beväxning under båten efter ett år i Licata. Vi har märkt att beväxningen sinkar oss ca 2 knop så det är både tid och diesel-pengar som kan vinnas att få rent skrov. Men i sista stund meddelande varvet att de fått ändrat program och inte skulle kunna lyfta oss förrän dagen efter, då hårda vindar väntade i sundet…Vi valde därför att skippa upptagning och segla vidare. Vi kanske hittar lämpligt varv längre norrut…
Reggio Calabria hade iofs varit spännande att utforska, även om det inte är den vackraste platsen på turen och är tillhåll för en av de största maffia-organisationerna..
Men vi var ivriga att komma vidare upp längs Italiens kust då vi trots allt har ca 700 sjömil framför oss till Mallorca! Men vi hann iallafall möta den pensionerade sjökaptenen Saverio Chirico som bjöd på croassanger och tvingade oss att köpa hans hemmagjorda vin och Pecorino-ost😂!

Därefter blev det vacker svajplats, nedanför klippan Capo Vaticano (strax innan Tropea) ungefär på mitten av ”översidan den Italienska foten” med utsikt över vulkan-ön Stromboli där vi var för 11 månader sedan! Och vi kunde provsmaka Saverios vin och Pecorino-ost 👌🏻.

Nästa dag rodde vi till land vilket visade sig vara en välbesökt plats och strand av italienska båt- och badgäster, där vi hyrde trampbåt som killarna badade ifrån i det fantastiska turkosa havet!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *