Vi lämnar Spanien för Portugal

Äntligen verkar väder och vind ha vänt till vår fördel för en längre period av stabilt, lugnt och klart soligt väder längs Portugals kust som vi nu ska segla längs.

På annandag jul kastade vi loss från Vigo efter 2 veckor vid bryggan. Då våghöjden fortfarande var ganska hög och vindarna plötsligt väldigt svaga gick vi bara en kort etapp ut i ”rian” till den lilla staden Baiona som ligger precis ute vid havsbandet utanför Vigo, som vårt sista stopp i Spanien för ett tag.

Baiona – sista stopp Spanien

Efter ett par timmars transport förtöjde vi i fina lilla Baiona, alla lite sjösjuka, i kraftig dyning och inga sjöben kvar😂. Här fick vi 2 fina dagar i en mycket pittoresk stad med hög julstämning.

Det blev torkning, vädring och luftning av båten, sköna promenader, springturer, lek på stranden, jollebåtande, och besök i Fort Monterreal från 1000-talet.

Baiona är nog mest känd för Christoffer Columbus första expedition till ”nya världen”/Västindien/Amerika som återvände hit 1 mars 1493 för att visa och berätta om sina fynd. Mitt i Baionas hamn ligger en replika av caravellen Pinta som var en av de 3 båtarna som 1492 kastade loss för att segla västerut, som vi såklart var ombord på. Jättespännande!

Efter 2 härliga mellandagar kastade vi loss och seglade mot Portugal.

Viana do Castelo – äntligen Portugal

30 sjömil skön segling, visserligen bitvis alldeles för svag vind 🙄, till Viana do Castelo i norra Portugal.

Nu var det Teds tur att hissa gästflaggan. Det var länge sedan vi bytte flagga, när Max hissade spanska i slutet av oktober!

Viana do Castelo, en av Portugals äldsta städer, ligger inne i en ”ria” ett stycke in från havet, precis bredvid Eiffel-bron som faktiskt är ritad av samma Eiffel som också ritat Eiffel-tornet i Paris!

Som enda gäst vid bryggan med stålande sol och ett par dagar av nästan vindstilla har vi bara njutit. Även Ronja älskar att ligga ute på bryggan och lapa sol.

Det blev efterlängtad vandring i skogen upp på Santa Luzia-kullen med sin majestätiska katedral och järnålderslämningar i sluttningen.

Och rundvandring med skönt placa-häng i den superfina staden.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Fortsatt god jul🎄og snart også godt nyttår 🎆🎇håper dere får mye flott seiling og gode opplevelser i 2020🎇🎆gleder oss til å følge dere her. Juleklem fra Bjørn & co🤓🌺🇳🇴

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *