Medelhavet – 7 månader

Med mormor och morfar ombord kastade vi den 2 februari loss från mysiga staden Rota. Nu närmar vi oss Medelhavet på riktigt! Men det blev ett sista stopp i Atlanten till: ”tonfiskstaden” Barbate, som ligger ca 30 distans österut på den Andalusiska kusten, närmare Gibraltar. Mormor och morfar checkade in på nytt hotell och vi i ny hamn.

Här har man livnärt sig på fiske sedan Romarnas tid, och framförallt fiske av tonfisk. Nu lider denna fiskeindustri pga. överfisket av tonfisk från Italien och Frankrike som exporteras till Japan, och staden är numera mer av en turistort, dock inte särskilt känd utanför Spaniens gräns. Mestadels modern bebyggelse men vackra naturreservat längs sandkusten med både vilda och mer organiserade sandstränder. Tydligen utsåg Franco detta till sin ”relaxort” på 30-talet vilket är lätt att förstå med sin härliga sydliga läge mittemot Afrikas kust som vi kunde skönja när vi tittade ut över havet.

Tonfisk var ju ett måste att äta till middag, och efter endel letande hamnade vi på ”the one and only” stället för detta ändamål! Stadens fiskeklubb som sedan urminnes tider fångat tonfisk, på rätt sätt. Här njöt vi tonfisk i klubbens lokaler.

Härifrån gick sedan seglatsen vidare mot Gibralatar – dörren till Medelhavet! Atlanten tog farväl av oss genom att ge oss stilla, platt vatten och strålande ☀️!

Afrikas kust, Marocko, nära hela vägen, men särskilt nära var det när vi passerade Europas sydligaste udde Tarifa, bara 8 sjömil över till Marocko! Som från Rindö till Grinda fast med fri sikt och hav emellan.

La Linea – Gibraltar

Efter exakt 7 månaders liv ombord i vår båt klev vi in i Medelhavet! Hit har vi avverkat ca 3150 distansminuter från Rindö! Viket motsvarar ca 5670 km.

Vi närmar oss Gibraltar

I Gibraltar finns ett antal hamnar, både på Spanskt och Brittiskt territorium. Vi hade för avsikt att först lägga oss i den spanska hamnen La Linea ett par nätter för reka området och sedan flytta över till fristaden men det visade sig att hamnarna på den Brittiska sidan var fulla! Så vi fick ligga i den spanska hamnen alla dagarna och promenera över gränsen som utgjordes av flygfältet.

Gibraltar är en spännande plats, stad och klippa med historiska vingslag, gulliga apor och skattefri handelszon, till ytan lika stor som Vaxön men med ca 30.000 invånare! Dvs. ganska tätt bebyggt. Allt väldigt Brittiskt.

Känslan av England är påtaglig innanför Gibralatars stadsmur
De gulliga svanslösa makakerna var trots allt mest uppskattade🐵!

Medan vi låg i Gibraltar sund väntade vi med spänning på det kinesiska fartyget med den 140 meter långa Slussenbron som last, som skulle passera Gibralatar precis nu. Med hjälp av AISen såg vi fartyget utanför Malaga på tisdagkväll med 10 knops fart ner mot Gibraltar och vi beräknade att det skulle passera oss morgonen efter. Redo att beskåda ekipaget stannade det plötsligt upp och vände för att sedan gå tillbaka inåt i Medelhavet😳! Vi läste sedan att de valt att avvakta vidare transport av den dyrbara lasten pga hög sjö längs Atlantkusten och Biscaya… ja, det där med vågor i Atlanten och Biscaya vintertid vet vi väldigt väl hur det är!

Och prognosen längs Atlanten och Biscaya verkar hålla i sig med det röda/rosa på vindkartan som innebär 5-7 meter vågor, medan Medelhavet är ljusblått = 0,3meter!

Känns skönt att ha lämnat det där nu!

Efter några dagar i Gibraltar kastade vi återigen loss. Men först en kajstuds i Gibraltars brittiska hamn för att tanka tullfri diesel till halva priset (!) var ju ett måste. Det blir ju lite skillnad när man ska tanka 300 liter! Därefter seglade vi på riktigt in i Medelhavet till vårt första stopp längs Spanska solkusten:

På vägen mötte vi faktiskt en havssköldpadda som simmade i vattnet! Tyvärr fångades den inte på bild!

Estepona är en pittoresk gammal stad med dekorativa blomkrukor i olika färger!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Härligt att medelhavet är ” ert” N J U T i ert hav . Gibraltar trevligt o fin vi var där för många år sedan . Hälsa ” läraren ” o Agneta , barnen o Roger kramar Från Pelle, Annika o Fia🐕

  2. Så endelig er dere i Middelhavet, så bra og ennå bedre at mormor og morfar er ombord vil jeg tro. Masse hilsner til dom herfra. Fantastiske fine bilder fra Gibraltar og apene. Kos dere nå «innover» i Middelhavet også gleder vi oss til neste oppdatering. Masse klemmer til alle👍🤓🌺🇳🇴

    1. Det känns som att ha kommit in i en sjö i förhållande😂! Men betydligt färre delfiner insikte här inne tyvärr..vi skulle ju visa mormor o morfar som varit med till idag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *