Vi testar kanalerna

Måndag 1 september lämnade vi Borkum. Man märker att hösten har kommit. Så fort det blev september blev det svalare, ostadigt och framförallt blåsigt. Och att ge sej ut i Nordsjön känns inte lockande med prognos för kuling och busväder. Därför beslutade vi att redan nu ta vägen genom kanalerna i Holland för att slippa gå utmed kusten.

Innanför Borkum finns en ”ingång” till det enorma kanalsystemet, men vi hade dömt ut den här vägen pga djupet som härifrån kan vara delvis så grunt som 195 cm.. Men med rådande väder var alternativet att ligga still en vecka för oss att invänta svagare vindar. Därför valde vi att tuffa in till holländska staden Delfzijl som ligger precis innanför Borkum vid kanalmynningen. En ganska trist industristad som bara blev ett kort planeringsstopp innan vi tog det definitiva beslutet att våga testa att gå in i kanalen redan här! Ted hissade holländska gästflaggan!

Från Delfzilj till Groninger, går kanalen djup och bred mellan vallade jordbrukslandskap, genom ett antal öppningsbara broar.

På eftermiddagen smalnade kanalen av och vi åkte rakt in genom staden Groninger som är Hollands 7e största stad, och vi förtöjde mitt i stan!

Härifrån blir det spännande om vi kan ta oss vidare! Men det blåser fortfarande kuling på havet så vi kan lika gärna prova vidare.

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Heftig må jeg si. Seilebåt på 50 fot + inn gjennom de Hollandske kanaler, det er kult. Snart god helg til dere 👍🤓🌺🇳🇴

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *