Ystad och blixtnedslag!

I fina Ystad möttes vi upp med familjen Thunell, vänner och klasskompis till Max från Skarpö. De är påväg norrut efter segling i Kiel-kanalen och Danmark. Ett glatt återseende för inte minst killarna som ju inte ska ses på ett år!

Medeltidsstaden Ystad är lätt att trivas i med fina låga hus och ännu en milsvid sandstrand. Igår fick vi upp vårt nya fina soltak plus att Roger lyckades få igång autopiloten – som visade sej vara en smärre inställning.

Så imorse skulle vi kasta loss för att äntligen komma iväg ”på riktigt” och segla ner i Danmark, mot Tyskland och vidare. Vi ville dock låta ett prognostiserat åskoväder passera på morgonen. Enligt plan brakade det loss ordentligt strax efter kl 7 med ösregn, åska och blixtrar tätt varvat. Och plötsligt small det till rejält, åska och blixt exakt samtidig! Det skakade i hela skrovet och något som såg ut som ett fyrverkeri sprakade loss i masten och en stank av svavel uppenbarade sej! Och såklart en rädsla!

Blixtnedslag i just vår mast var ett faktum😱!

Morgon och förmiddag har nu ägnats åt att gå igenom allt som kan nås nedifrån. Vi undviker att klättra upp i masten i detta läge..det har rasat ner endel skruvar och annat… All navigationselektronik är utslagen, vhf-antennen i masttopen har brunnit upp och delar av övrig ”hushålls-ström” är ur funktion. Typiskt nog är det ju söndag så verkstad, service och försäkringsbolag måste vänta till imorgon måndag. Roger jobbar vidare med felsök och jag och barnen får ”njuta” Ystad med omgivning. Thunells och Calle är kvar vilket känns trevligt och kul för killarna att ha sällskap medan vi vuxna går med magont i väntan på vidare diagnos och åtgärder😫… Så vår avfärd från Sverige kommer minst sagt att fördröjas!

MEN vi är framför allt oerhört tacksamma att ingen kom till skada🙏🏻!! Det som känns som förbannad otur och olycka känns faktiskt samtidigt som fantastisk tur och lycka.

Fortsättning följer..

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

13 kommentarer

 1. Ojojoj!! Var ni allihop inuti båten när det slog ned? Blev killarna rädda?
  Vilken jädra otur samtidigt som tur att det inte hände ute till havs! Hoppas att det inte fördröjer er alltför länge bara! /kramiz/L

  1. Ja, lite av en pärs! Killarna sov men vaknade till slut av just den värsta smällen, och blev rädda. Kändes ju lite som en krigssituation… Men lugnet återfann sej under dagen med lite glass och bad, men händelsen gjorde sej påmind på kvällen när vi fick använda fotogenlampor och pannlampor… Idag blir det till att jaga meck, riggare, försäkringsbolag…

 2. Vilken j-vla otur! Hur sannolilt är det med blixtnedslag i en segelmast, mycket! Efter vad jag har förstått. Hoppas att ni får ordning på allt och kommer iväg så småningom. Värsta är väl all elektronik som är känslig. Ersätter försäkringen för blixtnedslag? Hoppas att ni har fått er beskärda del av otur, och att det går bra fortsättningsvis!

  1. En promilles risk har vi hört… känns väldigt typiskt att vi i en hamn med 100 båtar att ju vi låg i vägen för blixtens framfart.. men någon drar ju nitlotten.. Nu drar ett omfattande arbete igång att i semestertid få till lyft, avmastning och proffs på båtelektronik… Försäkringsbolaget Pantaenius är iallafall väldigt empatiska och tillmöteskommande och tydligen är blixtnedslag fritt från självrisk.. vi håller tummarna att det mesta av skadorna och åtgärderna omfattas av försäkringen.

 3. Hej. Vilket elände. Hoppas att Ni kan få hjälp i rimlig tid.
  Har alltid undrat hur man bäst skyddar sig. Läst och hört många skrönor. Aldrig känts övertygande. Har ni ngt system för att minska risk/teducera skador?
  Håller tummarna för Er.
  GMY Hans

  1. Elände är rätta ordet. Nu försöker vi hitta rätt person till rätt uppgift att hjälpa oss. Troligen behöver båten lyftas och mastas av för att gås igenom. Vi har hört endel skräckexempel på varaktiga och sent uppkomna problem efter blixtnedslag så det känns ju viktigt att få koll på allt innan vi seglar vidare.. känns som detta kan ta tid. En fördel kan möjligen ha varit att stagen och röstjärnen går ända ner i kölen vilket troligen har lett blixten hela vägen ner och ut i kölen och inte ut i plastskrovet..för uppenbarligen har vi inget läckage. Båten är ju av den äldre sorten vilket i detta fall känns skönt med tanke på rejäl och kraftig konstruktion jämfört med dagens modernare båtar.

 4. Hvilken utrolig opplevelse. Lykke til med reparasjon og forsikring . Og for all del, fortsatt god seilas !🤓🌺

 5. Incredible you could feel the “luck” and stayed positive in this despite the setback. Such heart! Excited for all that lies ahead for you!

  1. Thanks Lisa, yes, focusing on the right things😊😇.. Ystad and the area in Skåne, southern Sweden, is great for holidays with the family.. all though we are very anxcious to get moving⛵️..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *