Zoutkamp-Lemmer

Efter Zoutkamp slingrade sej kanalen genom det vi var varnade skulle bli en av de grundaste partierna.

Det visade sej inte vara något problem, med någon centimeter mariginal under kölen ända fram till lilla staden Dokkum. Vi passerade ”bara” 4 broar och fick slussa en gång i en riktigt trång sluss😱.

Framme i Dokkum var vi glada när vi hittade långsides plats mitt i stan som var tillräckligt djup ända in till kanten där vi förtöjde.

I Dokkum var det festival, Admiralitetsdagen😳. En årlig musikfestival med bakgrund i stadens historia. Fiskebåtar och pråmar var förtöjda tätt i den inre kanaldelen och mellan broarna var scen uppbyggd med fantastisk orkester som spelande allt från klassiskt till ”sjörövar-raj”. Tyvärr med överhängande regn hela kvällen, som vi och alla stadens invånare trotsade.

Dagen efter sken solen och vi fick en härlig dag i den otroligt pittoreska staden med museibesök om stadens historia och St. Bonifatius som som halshöggs av martyrer på 700-talet när han försökte truga på Frieserna Kristendomen och Katolicismen😱.

Efter Dokkum hade vi hört att värsta grundfaran var över, men det visade sej inte heller stämma. Alla som åkt på kanalerna verkar ha sina individuella erfarenheter. På väg mot Leuwarden satte vi inhalsen när vi studsade till vid ett tillfälle!

Det som slår oss när vi tar oss fram mellan kanalerna genom samhällen, byar och städer är att det är så sagolikt. Alla hus är så perfekta, med höga tak och snygga fasader, vackra dörrar, gröna gräsmattor, välgödda kossor, får och ankor, vackra träskutor med vällackade styråror osv.. Visserligen en hel del skräpiga pråmar också men denna del av norra Holland känns mestadels ”perfekt”. Det enda som inte passar in i perfekta bilden är att folk röker mycket och skjutsar 2 barn på cykeln utan cyklelhjölm 😂.

Vi beslutade att bara gå igenom storstaden Leuwarden för att komma vidare. Vi avverkar ju egentligen inte särskilt lång distans fågelvägen, så för att inte hamna efter för mycket i tidplanen valde vi att tuffa på under lördagen. Det visade sej bli en mindre pittoresk förtöjning lördag kväll pga att brovaktaren vid bron innan vår planerade hamn, kom på att han skulle smita tidigare från jobbet lördagkväll så när vi kom och trodde vi skulle få sista broöppning kl 20 i ösregn var det bara att ”svaja” upp i skymningen längs kanalsidan i en pollare i ett villa område🙄. Men inga ledsna miner för det, Max och Ted bjöd på god service i restaurang Galda Laxen – killarnas egna restaurang på ombord👌🏻. Och morgonen efter kom solen fram i vår ”naturhamn”.

Söndag angjorde vi staden Lemmer. Återigen efter ett parti med flera bottenkänningar. Men innan Lemmer blev det äntligen djupare i kanalen så vi inte behövde sitta på helspänn!

Lemmer är ytterligare en fin liten stad precis vid mynningen av den stora sjön Ijsselmeer. Här finns lång sandstrand på ena sidan bron/slussen och en urfin liten stadskärna på andra sidan. Här kommer första möjligheten att faktiskt kunna segla! Men först njöt vi omgivningarna i den lilla staden och avslutade söndagkvällen till killarna stora lycka med bad i hamnens spa och poolanläggning👍🏻. Det blev simning, ångbastu, vanlig bastu, jacuzzi, och kallbad till kl 21.30!

Publicerat av seglingsbloggen

Familjen Grönkvist Granat; Roger, Mimmi, Max (11 år), Ted (7 år) och katten Ronja. I juli 2019 kastar vi loss med vår segelbåt (Jeanneau 51) från Rindö, Vaxholm för att under ett års tid segla oss ner genom Europa. Vi planerar att segla ner genom Sverige, till Tyskland via Kielkanalen, via kanal genom Holland och ut i Engelska kanalen via södra England, vidare längs Atlantkusten, in i Gibraltar och in i Medelhavet från väst till öst. Vi beräknar vara åter på Rindö till skolstart augusti 2020.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Superkul att läsa om era äventyr! Man blir sååå inspirerad och sugen på egna äventyr 😄
    Ha det gott! Hälsar Svea, Frans och Lisa 🌟

    1. Vad roligt att ge inspiration! Vi njuter stort, har nu passerat Amsterdam och fortsatt på kanalen söder och hamnade idag på en liten miniö med skärgårdskänsla, så vi njuter bad och sol vilket vi faktiskt saknat lite i kanalen. Må så gott. Stor kram till er hela familjen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *